Četvrtak, 2. veljače 2023.

Uoči Koprivnica Wine Festa donosimo vam priču o Kota fantastičnim maslinovim uljima

Maslinovo ulje Kota međunarodno je nagrađivani prehrambeni proizvod vrhunske kvalitete koji odgovara najvišim klasifikacijskim standardima ekstradjevičanskih maslinovih ulja dobivenih iz plodova maslina certificirane ekološke proizvodnje

Preporučujemo

Udruga vinskih entuzijasta 5F u suradnji s Muzejom grada Koprivnice organizira ove subote, 26. lipnja, četvrto izdanje Koprivnica Wine Festa.

Od 19 do 23 sata na terasi Calypso Puba (Dom mladih Koprivnica) predstavit će se eminentni podravski i hrvatski vinari, kao i posebni gosti iz Mađarske. Ovogodišnji vinski festival održava se u sklopu europskog projekta reVITAlize.

Ususret Koprivnica Wine Festu donosimo vam i priču o fantastičnom maslinovom ulju, odnosno brendu Kota proizvođača Bovan iz Zadarske županije. I oni će sudjelovati na ovogodišnjem koprivničkom vinskom festivalu.

Između pitomog Jadranskog mora, opjevane dalmatinske obale i surovih vrhova Velebita s kojih struji čisti i svježi zrak čuvene dalmatinske bure, u mirnom ravnokotarskom mjestu Nadin, koje baštini tisućljetnu tradiciju maslinarstva od vremena antičke Liburnije, posadili su na netaknutoj zemlji maslinik u kojem, suncem okupani, pod budnim okom i rukama vrijednih proizvođača, rastu plodovi maslina autohtonih hrvatskih (dalmatinskih) sorti u ekološkom uzgoju i postaju ekstradjevičansko maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja koje s najvećim ponosom mogu istaknuti na svjetskoj maslinarskoj karti.

Maslinovo ulje Kota međunarodno je nagrađivani prehrambeni proizvod vrhunske kvalitete koji odgovara najvišim klasifikacijskim standardima ekstradjevičanskih maslinovih ulja dobivenih iz plodova maslina certificirane ekološke proizvodnje.

“Naša proizvodnja temelji se na uzgoju i dominantnoj zastupljenosti autohtonih hrvatskih sorti, osobito oblice i lastovke koje maslinovom ulju Kota daju autentičnost i izvornost okusa i kvalitete dalmatinskom maslinovom ulju. Maslinik se, dakle, nalazi u dalmatinskom mjestu Nadin, poznatom kao mjestu s najviše ekoloških proizvođača u Hrvatskoj, posađen na zemljištu koje do tada nikada nije bilo korišteno u poljoprivredne svrhe. Takvo zemljište nikada nije bilo tretirano kemijskim sredstvima niti gnojeno mineralnim gnojivima te je stoga bilo idealno za planiranje ekološke proizvodnje koja zabranjuje primjenu pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva”, pojašnjavaju nam iz tvrtke Bovan.

Podizanje i uzgoj nasada vodi se u suradnji s priznatim i cijenjenim stručnjacima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, stoga je primjena agrotehničkih mjera odgovarajuća najvišim standardima ekološke proizvodnje u Europskoj uniji. Procese berbe i prerade predvode prehrambeni tehnolozi na način da se laboratorijskim analizama ploda utvrđuje vrijeme optimalne zrelosti ploda, a time i termini berbe koji mogu biti različiti ovisno o sortama. Berba se obavlja ručno, a proces prerade obavlja se istog dana postupkom hladnog prešanja u suvremeno opremljenoj uljari s odgovarajućim preduvjetima za preradu ekološkog proizvoda.

“Ekološka proizvodnja predstavlja najveće jamstvo zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda uz aspekt zadovoljenja suvremenih oblika društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja s ciljem zaštite okoliša i bioloških raznolikosti. Maslinovo ulje Kota na deklaraciji, uz oznake podrijetla, s ponosom nosi certifikate i oznake ekološkog proizvoda Europske unije i Republike Hrvatske”, ističu iz tvrtke Bovan.

Inače, njihov asortiman proizvoda sastoji se od monosortnih maslinovih ulja tradicionalnih hrvatskih sorti lastovke, bjelice i oblice te višesortnog maslinovog ulja dobivenog savršenom kombinacijom navedenih sorti.

Raznolikost monosortnih ulja prema izražaju voćnosti, pikantnosti i gorčine može udovoljiti posebnim zahtjevima i različitim ukusima svakog gurmana.

Maslinovo ulje Kota – Lastovka
Autohtona sorta masline koja obitava na području južne i srednje Dalmacije. Maslinovo ulje Kota dobiveno od sorte Lastovka krasi karakteristična voćnost i izraženi okus gorčine.

Maslinovo ulje Kota – Bjelica
Autohtona sorta masline koja obitava na području Istre i Kvarnera, a danas je rasprostranjena diljem Republike Hrvatske. Maslinovo ulje Kota dobiveno od sorte Bjelica krasi izražena pikantnost i gorčina.

Maslinovo ulje Kota – Oblica
Najraširenija sorta na Jadranu s podrijetlom iz Dalmacije. Maslinovo ulje Kota dobiveno od sorte Oblica krasi vrlo blaga pikantnost i gorčina s izraženom slatkastim okusom.

Maslinovo ulje Kota – Blend
Višesortno ulje dobiveno miješanjem tri autohtone hrvatske sorte: Lastovka, Bjelica i Oblica i to u omjerima koji jamče savršen spoj voćnosti, pikantnosti, slatkoće i aroma koje krase hrvatska i maslinova ulja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti