Četvrtak, 29. veljače 2024.

Uručeno 110 priznanja plemenitim darivateljima krvi s područja Đurđevca

U ime darivatelja okupljenima se obratio i Tihomir Matovina koji je primio priznanje za stoto darivanje krvi. Zahvalio se Gradu Đurđevca i Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac na organizaciji prijema te iskazao ponos i zadovoljstvo što je aktivnost dobrovoljnih darivatelja krvi u društvu priznata

- Oglas -

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči u utorak je u prostoru utvrde Stari grad održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja grada.

Kao što znamo, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na 1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a ove se godine obilježilo 69. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

Uzvanicima se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je zahvalila darivateljima, organizatorima akcija te Gradu Đurđevcu na podršci i organizaciji svečanog prijema. Okupljenima se u ime Koprivničko-križevačke županije obratila Verica Rupčić, a riječ je imala i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev, koja je ujedno i ravnateljica županijskog Crvenog križa.

- Oglas -

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravka Jaković istaknula je kako se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi uvijek javi velik broj darivatelja čiji je cilj pomoći bližnjemu te ne očekuju ništa za uzvrat stoga oni zaslužuju našu duboku zahvalnost.

Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva Republike Hrvatske za dozama krvi.

– U prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Mi smo kao županija na prvom mjestu po prosječno prikupljenim dozama krvi na broj stanovnika. Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac ove je godine organiziralo četiri akcije dobrovoljnog prikupljanja krvi te je prikupljeno 813 doza krvi, što znači da su spašena čak 2439 života. Sada će 110 osoba primiti priznanje Crvenog križa – istaknula je Dubravka Jaković.

Zajedno sa gradonačelnikom Jančijem, upraviteljicom ureda GDCK Đurđevac Sofijom Pašom te gospođom Sertić uručila je zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi.

Gradonačelnik Hrvoje Janči se ovom prilikom zahvalio svim marljivim djelatnicima Crvenog Križa, aktivistima, volonterima koji sudjeluju u organiziranju i provođenju akcija te svim darivateljima krvi.

- Oglas -

– Darivatelji su nesebične osobe koje su svojim činom darivanja krvi do sada spasile brojne ljude koji su bolesni, koji trebaju transplantaciju ili su stradali u nesreći. Iznimno mi je drago što mogu vidjeti da ima mnogo mladih i novih darivatelja, možemo reći i da ova prostorija odiše humanošću. Kako se krvi može dati samo ako je čovjek zdrav, stoga svima vama najviše od svega želim puno zdravlja u životu – rekao je gradonačelnik Janči.

U ime darivatelja okupljenima se obratio i Tihomir Matovina iz Molvi koji je primio priznanje za stoto darivanje krvi. Zahvalio se Gradu Đurđevca i Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac na organizaciji prijema te iskazao ponos i zadovoljstvo što je aktivnost dobrovoljnih darivatelja krvi u društvu priznata.

Prigodni program za darivatelje krvi priredili su učenici iz Osnovne škole Molve i učenici Glazbene škole Fortunat Pintarić, a moderatorica programa bila je Sofija Paša iz GDCK Đurđevac.

Nakon svečanosti, darivatelji i gosti su nastavili ugodno druženje uz domjenak u restoranu i pivnici Stari grad.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti