Utorak, 5. prosinca 2023.

Uskoro otvorenje izložbe Leonarda da Vincija u Đurđevcu

Muzej Grada Đurđevca, kulturno-umjetničko središte, prošle godine posjetilo je 17.484 posjetitelja

- Advertisement -

Muzej Grada Đurđevca u 2019. godini nastavio je s uspješnim djelovanjem i misijom da bude prepoznatljivo kulturno-umjetničko središte otvoreno za posjetitelje kojima pruža kulturne sadržaje kroz izložbene projekte, radionice, predavanja, koncerte i ostala događanja.

Na e-sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Muzeja koje je pripremila ravnateljica Edita Janković Hapavel.

– Održano je 14 izložbi od kojih je najznačajnija za naš muzej bila inozemna izložba Salvadora Dalija ‘Recepti za besmrtnost’ podržana i od strane Ministarstva znanosti obrazovanja,  koja je i privukla najveći broj posjetitelja, njih čak 17.000 – rekla je ravnateljica.

- Advertisement -

Kroz izložbene projekte ostvarena je suradnja muzeja i s gradom Szigetvarom iz Mađarske preko izložbe Putevima Zrinskih i Sulejmana, Hrvatskom maticom iseljenika preko izložbe Tomislava Dubičanca Plutajući svijet, Hrvatskim šumama preko izložbe Šuma okom šumara i Posudionice i radionice narodnih nošnji kroz izložbu Na putu do mora.

Muzej Grada Đurđevca redovno vodi brigu i o prezentaciji djela svog najvećeg donatora Ivana Lackovića Croate. Tako su posjetitelji iz bogate donacije Ivana Lackovića Croate imali prilike vidjeti izložbu Izbor inozemnih djela iz Donacije ILC gdje je izloženo više od 60 djela od autora iz čak 32 zemlje svijeta.

U prostorima donacije krajem godine predstavljena je i izložba Odbljesci izvorne umjetnosti na kojoj je posjetiteljima predstavljeno 34 autora naivnog likovnog izričaja sa 113 djela.

– Muzej Grada Đurđevca ostvario je u 2019. godini izvanredne rezultate što se očitovalo u povećanju broja dolazaka posjetitelja s kojim su premašene sve dosadašnje godine. Tako je muzej posjetilo čak 17.484 posjetitelja. Samim tim ostvareni su znatno povećani prihodi te smo se kao mali muzej uzdigli iznad mnogo većih muzeja s većim brojem zaposlenih osoba u većim gradovima. Knjiga utisaka pokazatelj je zadovoljstva posjetitelja svih životnih dobi i to iz svih krajeva domovine i inozemstva. Do realizacije pozitivnih rezultata muzeja došlo je zahvaljujući promidžbi, aktivnostima iza koje je stajala potpora Grada Đurđevca – poručila je ravnateljica.

Dio aktivnosti muzeja usmjeren je i na sam spomenik utvrdu Stari grad te objedinjavanje promidžbe sadržaja muzeja, utvrde i novih sadržaja uz utvrdu.

- Advertisement -

– Želim naglasiti i aktivnosti muzeja prema zaštiti utvrde, konzervatorsko-restauratorskim radovima na bedemima, uređenju okoliša  te njihovom nastavku u tekućoj godini uz pripremljene projekte u suradnji s gradom te resornim ministarstvom. Uz redovne muzejske aktivnosti, Muzej Grada Đurđevca sudjelovao je u osmišljavanju programa te aktivnosti tijekom događanja u gradu u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca, gradskim ustanovama, obrazovnim institucijama te udrugama i pojedincima s područja Đurđevca i šire. Također, izdvajam rad suvenirnice s više od stotinjak proizvoda u sklopu muzeja koje su uglavnom izradile udruge i domaće radinosti s područja grada Đurđevca, ali i iz drugih područja Hrvatske – naglasila je ravnateljica.

Važno je naglasiti da je đurđevački muzej postao prepoznatljivo i primamljivo odredište za turističke posjete s objedinjenom turističkom ponudom s ostalim postojećim i novim sadržajima, koji će kroz daljnje projekte uz utvrdu Stari grad, rekonstrukcijom bedema, uređenjem okoliša,  dobiti još više na značenju i prezentaciji materijalne i nematerijalne baštine grada.

– Radi sigurnosti posjetitelja i muzejskog osoblja, a na temelju preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite Muzej je donedavno bio zatvoren, a odgođen je i inozemni projekt, poznata izložba Leonardo da Vinci: Čudesne naprave. Izložba će se održati čim se za to stvore uvjeti, a datum otvorenja ćemo naknadno objaviti – zaključila je ravnateljica.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti