Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Varaždin i Županija centar kulturne raznolikosti: predstavili se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine

Na području Varaždinske županije živi 2343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije

- Oglas -

Varaždin i Varaždinska županija u subotu su bili centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja

Naime, na Trgu kralja Tomislava je uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te bogatu ponudu njihovih gastronomskih delicija obilježen Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija

Jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj, koju tradicionalno zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija, upotpunili su predstavnici Nepala i Ukrajine koji su predstavili svoju gastronomiju te kulturu.

- Oglas -

Predstavnici nacionalnih manjina su sa županom Anđelkom Stričakom, gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, njegovim zamjenikom i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim te pročelnicom upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić ugostili veleposlanika Slovenije u RH NJ.E. Gašpera Dovžana, veleposlanicu Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmu Kovačević Bajtal i predsjednika Unije Albanaca u RH Esada Čollaka.

“Sretni smo jer Grad i Varaždinska županija gotovo jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti, na kojem se kulturno-umjetničkim programima i prepoznatljivim delicijama predstavljaju nacionalne manjine s područja Grada i Županije. Često se koristi fraza ‘kvalitetan suživot’, što smatram pogrešnim. Svi mi ovdje živimo život, jer su gotovo svi pripadnici nacionalnih manjina državljani Republike Hrvatske i svoja sva prava ostvaruju kao građani Hrvatske, dok putem prava nacionalnih manjina ostvaruju manji dio svojih prava”, istaknuo u ime svih nacionalnih manjina predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije Salko Ikanović.

Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Dan kulturne raznolikosti

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su ovakve manifestacije važne.

“Na području Varaždinske županije živi 2343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije. Ovdje boravi i oko 8000 stranih radnika, što je pet posto ili svaki 20. žitelj, a uz njih i 279 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stoga je dobro i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom, običajima i gastronomijom. Naravno da Varaždinska županija to podržava te će i dalje podržavati. Svi oni s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju”, istaknuo je župan Stričak.

Na Međunarodni dan kulturne raznolikosti tradicionalno okupljamo naše nacionalne manjine, a uz njih se drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, naveo je gradonačelnik Bosilj.

- Oglas -

“Grad Varaždin njeguje suradnju i multikulturalnost, a jedini smo u cijeloj Hrvatskoj koji sa Županijom u ovakvom obimu organiziramo predstavljanje i druženje naših nacionalnih manjima. Moram istaknuti predstavnike Nepala i Ukrajine, jer u našoj županiji stalno raste broj stranih radnika, pa je važno da te ljude integriramo, da zadrže svoju kulturu i običaje, ali da postanu naši sugrađani i stanovnici Hrvatske”, rekao je gradonačelnik Bosilj.

Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija

Na Korzu su nastupili Kulturno-umjetničko društvo Hajdina, Ženski pjevački zbor Bulbuli, SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac, KUD Shkendija Zagreb i Slovensko kulturno društvo Nagelj.

Čestitke na organizaciji manifestacije uputili su veleposlanici NJ.E. Gašper Dovžan i NJ.E. Elma Kovačević Bajtal, kao i predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Čollak.

Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija

Manifestacija je završila domjenkom za sve sudionike u novoobnovljenom atriju Gradske vijećnice.

Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija
Dan kulturne raznolikosti u Varaždinu
Foto: Varaždinska županija

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti