Utorak, 6. lipnja 2023.

Veleposlanik Slovenije u nastupnom posjetu Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako je od ulaska Hrvatske u schengenski prostor omogućena puno bolja i kvalitetnija suradnja općina i gradova s obiju strana granica

U Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je zajednički prijem župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja za veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. e. Gašpera Dovžana koji je na dužnost stupio u lipnju prošle godine.

Veleposlanik Nj. e. Gašper Dovžan je istaknuo kako su Grad Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno povezani sa Republikom Slovenijom, a povezanosti doprinosi niz prekograničnih projekata dok ovogodišnji ulazak Republike Hrvatske u Schengen i eurozonu otvara nove mogućnosti za suradnju.

– Mi ćemo se potruditi da te brojne mogućnosti iskoristimo. Ovaj petak će biti otvoren Interreg natječaj i vjerujem da ćemo i u tom natječaju u kojem su na raspolaganju 42 milijuna eura naći niz prekograničnih projekata u korist lokalnog stanovništva. To su mali projekti, ali od njih najviše koristi ima upravo lokalno stanovništvo i to je vrlo važno. Želim istaknuti kako u Varaždinskoj županiji živi mali broj Slovenaca, a danas sam sa svojim suradnicima obišao Drugu Gimnaziju Varaždin u kojoj pedesetak učenika uči slovenski jezik po modelu C. Razgovarali smo s njima i imaju velik interes za nastavak učenja, a čuli smo također da postoje planovi za uvođenje modela C u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji, što će naše veleposlanstvo svakako podržati – rekao je veleposlanik Dovžan.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako je od ulaska Hrvatske u schengenski prostor omogućena puno bolja i kvalitetnija suradnja općina i gradova s obiju strana granica, a to je vrlo važno za građane koji žive na tim područjima.

– Veleposlanika Dovžana smo informirali o inicijativama i projektima koje provodimo, a jedna od njih se tiče i Podravske magistrale. Upravo smo tu temu otvorili kada je ministar Butković boravio u Varaždinskoj županiji.

– Putem Hrvatske zajednice županija otvorio sam temu uređenja postojećih cesta lokalnog karaktera između najbližih slovenskih i hrvatskih mjesta, kako građani s jedne i druge strane ne bi morali kružiti desetak ili više kilometara. Razgovarali smo i o pitanju zaštite okoliša s obzirom da postoji nekoliko zajedničkih projekata, a jedan od istaknutijih je svakako rezervat biosfere koji se proteže uz rijeku Dravu. Veleposlanika smo informirali i o našoj inicijativi da se područje Strahinjčice, Ivančice, Ravne gore i Maceljske gore proglasi Parkom prirode jer smatram da bi ta inicijativa i njima mogla biti zanimljiva – rekao je župan Stričak te pozvao veleposlanika da dođe obići kulturne, prirodne te turističke znamenitosti.

Gradonačelnik Varaždina dr. sc. Bosilj je rekoa kako je ovaj nastupni posjet veleposlanika Dovžana nastavak prošlotjednog posjeta slovenskog ministra kohezijskih fondova i regionalnog razvoja Aleksandra Jevšeka Varaždinu.

– Naše obrazovane i kulturne institucije puno surađuju s sličnim institucijama u Sloveniji i to je vrlo pohvalno. U petak imamo sastanak s predstavnicima Grada Ptuja, vezano uz prijave Interegg projekata, a sljedeći tjedan naša delegacija, iz razvojnih agencija i određenih ustanova ide u Mursku Sobotu. Imamo u pripremi puno lijepih, sitnih projekata i vjerujem da ćemo uspostaviti jako dobru suradnju, odnosno poboljšati postojeću – zaključio je Bosilj.

Prijemu su nazočili i županijski pročelnici dr. sc. Miroslav Huđek, dr. sc. Dragutin Vincek i Darko Majhen te Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, dok su uz gradonačelnika Bosilja prijemu prisustvovale pročelnice Slađana Miočić i Danijela Vusić.

Uz veleposlanika Dovžana u pratnji su bili njegovi suradnici Dušan Pšeničnik i Tamara Plankar.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti