Nedjelja, 26. ožujka 2023.

VIDEO Prije 30 godina napustila nas je legendarna Mariška Holoubek

Desetljećima je besplatno poučavala sviranje i odgojila je velik broj glazbenika, a najpoznatija je bila po sviranju u Mariška bandu, kojeg je osnovala. sredinom 80-ih bila je najpoznatija bakica u bivšoj državi

Preporučujemo

Na jučerašnji dan, 3. ožujka 1993. godine, umrla je legendarna Mariška Holoubek (Funjak).

Rođena je u Mađarskoj 2. veljače 1904. godine. Živjela je u Koprivnici od 1910. godine do dana svoje smrti.

Amaterski je svirala više instrumenata. Naučila je svirati najprije klavir i harmoniku, a potom i violinu uz svoga oca vojnog muzičara, koji je svirao violinu u vojnom orkestru.

Desetljećima je besplatno poučavala sviranje tih triju instrumenata i odgojila je velik broj glazbenika, od kojih su neki ostvarili i zavidne karijere.

Aktivno se počela baviti glazbom 1960. godine u zrelim godinama. Nastupala je u velikom broju glazbenih sastava, svirajući uglavnom podravske pjesme.

Početkom 80-ih godina “Velika mama”, kako su je tada zvali, osnovala je glazbeni sastav “Mariška band” koji je stekao veliku popularnost u središnjoj Hrvatskoj i šire. Ostali članovi sastava bili su puno mlađi od nje. Svirali su podravsku glazbu nadahnutu američkom country glazbom te šlagere i evergrine. Sastav je postojao oko sedam godina, tijekom kojih su održali oko 50 koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji.

O “Mariška bandu” hrvatski režiser Petar Krelja snimio je istoimeni dokumentarni film 1986. godine, koji je osvojio mnoge nagrade i postao klasik hrvatskog dokumentarnog filma. Mariška je svirala i poučavala mlade do kraja svog života. U sastavu je sviralo više različitih izvođača, a u to vrijeme uz baku su bili Milivoj Brozović, Zoran Car, Vlado Kolarek i Zorko Marković.

Promukli zvuk Mariškine violine svima koji pogledaju dirljiv Kreljin film izmamit će suze nostalgije na oči, jer će podsjetiti na ljude koji su doista voljeli svoj grad.

Živjela je u središtu Koprivnice, a preminula je u 90. godini života u domu umirovljenika u kojem je 2012. godine njoj u spomen osnovan Klub za starije osobe Mariška.

Više o životu i djelu legendarne Mariške možete pročitati OVDJE, a njezin intervju u Studiju 1985. godine pod naslovom “Mariška Holoubek, najstarija domaća rock zvijezda: Kad najmanje očekuješ, život ti najviše daje” možete pročitati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti