Srijeda, 8. prosinca 2021.

VIDEO Župa svetog Nikole biskupa u Koprivnici slavi svog zaštitnika

Na samo Nikolinje, na drugu adventsku nedjelju, bilo je posebno svečano, iako u nesvakidašnjim uvjetima

Preporučujemo

Sveti Nikola biskup zaštitnik je istoimene koprivničke župe i grada. Na samo Nikolinje, na drugu adventsku nedjelju, bilo je posebno svečano, iako u nesvakidašnjim uvjetima.

“Dragi vjernici, na današnju drugu nedjelju svetog vremena došašća naša župna zajednica slavi svoga nebeskog zaštitnika svetog Nikolu biskupa. Zbog novih epidemioloških mjera koje ograničavaju broj vjernika u crkvi, imat ćemo skromnu proslavu našeg župnog blagdana poštujući sve mjere kako bismo sačuvali svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih bližnjih. Događaji koje je naviještao Ivan u pustinji, a o njima slušamo u današnjem evanđelju, poučavaju nas kako pripremiti put Gospodinu do našeg srca. Možemo se danas zapitati koji je nama prvi korak priprave puta Gospodnjega u ovom vremenu došašća? Prvi je korak priprave Božjega puta u naše srce dati se pogoditi Božjim Riječima koje nas žele obratiti, poput Ivanovih suvremenika u pustinji, te prihvatiti Božje oproštenje, kako bi i naše krštenje, koje smo primili, i nama bilo krštenje obraćenja na otpuštenje vlastitih grijeha.Osim krštenja obraćenja, Ivan je također naviještao da iza njega dolazi netko tko je jači od njega, jer će taj krstiti Duhom Svetim. Ako je krštenje vodom za Ivana bilo znak otpuštanja grijeha i promjene života, onda je krštenje Duhom Svetim za njega bilo znak nove, veće i potpunije stvarnosti, od samog oproštenja grijeha. Sam Isus govori, naime, u Ivanovom evanđelju da će Duh Sveti poučavati učenike o svemu i da će ih upućivati u svu istinu. Drugi je, dakle, korak naše priprave Božjega puta otvorenost Duhu Svetomu, to jest svakom pozitivnom djelovanju. Nakon što je čovjekovo srce, potaknuto Božjom Riječju, očišćeno od grijeha i zla, potrebno je da bude uvijek otvoreno poticajima dobra, jer to je drugi korak u pripravi Božjega puta i njegovog dolaska u naše srce. Pripravljanje Gospodnjeg dolaska u čovjekovo srce, zapravo označuje suradnju između nas i Boga. Neka nam ovo došašće uistinu bude plodno tom suradnjom”, istaknuo je župnik Tomislav Petrić u župnom listiću uoči ovog dana.

U nedjelju su održane četiri mise, a sveto euharistijsko slavlje u 9 sati bilo je prenošeno putem Youtube kanala Varaždinske biskupije te putem programa VTV televizije.

Najnovije objave