Subota, 16. listopada 2021.

Vili Beroš: rezervirano milijun i pol doza novog cjepiva protiv koronavirusa

Neke farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju

Preporučujemo

Ministar zdravstva, Vili Beroš gostovao je u emisiji Tema dana na HRT-u, u kojoj je rekao kako je mobilna aplikacija Stop COVID-19 do sada skinuta više od 15.000 puta te naglasio kao je to europska inicijativa i da je riječ o procesu koji je u začetku.

“Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom”, rekao je ministar.

Beroš je istaknuo kako je aplikacija dobrovoljna, anonimizirana, transparentna i privremena te sjajan je primjer solidarnosti.

Ministar je također odgovorio na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije postane obavezno te rekao kako se ne inzistira na određenim rješenjima, već apelira i educira građane. Očekuje se da ljudi prepoznaju važnost aplikacije i ne vjeruje da će postati obavezna, iako je jučer rekao kako to nije isključeno.

Neke farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju tih lijekova. Na pitanje jesmo li i mi potpisali neki predugovor, Beroš je rekao da jesmo.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, istaknuo je te dodao da postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nismo sigurni trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije.

“Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, rekao je Beroš te dodao da nije siguran za koliko brzo će cjepivo doći.

Najnovije objave