Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Vili Beroš: Sljedeći tjedni su ključni

Do kraja ožujka trebali zaprimiti 743.376 doza. To znači da će se do kraja ožujka procijepiti 20 posto stanovništva prvom dozom, istaknuo je

Preporučujemo

Na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je u utorak čitao da je prošlo već godinu dana od izjave Stožera kako su sljedeća dva tjedna ključna.

– Nitko u Hrvatskoj niti šire u svijetu nije mogao znati koliko je još tjedana i mjeseci pred nama u borbi s ovom epidemijom. Međutim, kako i tada  tako i danas vam mogu doista reći i ponoviti da su sljedeći tjedni koji su pred nama ključni jer epidemija i dalje prijeti. Ta dva tjedna je upravo ono vrijeme koje odgovara inkubaciji bolesti. Prema tome za današnje aktivnosti svih nas i posljedice današnjih aktivnosti sagledavat ćemo tek otprilike za deset do 14 dana – rekao je Beroš.

Beroš je rekao da iako smo još u tijeku epidemije, potrebno je nekad malo se odmaknuti i sagledati širu sliku te u tom kontekstu moramo primijetiti neke stvari, a to je da je u prvom i drugom valu naš zdravstveni sustav adekvatno odgovorio na ovu ugrozu i pokazao svoju snagu i sigurnost.

– Svakodnevno imamo nove zdravstvene i stručne informacije o koronavirusu i ovoj bolesti. I cjepivo je tu. Sve su to elementi koji nam omogućavaju održavati kontinuitet i napredak i korak s ovom ugrozom – istaknuo je.

Kada je riječ o cjepivu Beroš je istaknuo da početkom tjedna brojimo 408.270 doza, a do kraja ožujka se očekuje još 335.106 doza. Ukupno bi do kraja ožujka trebali zaprimiti 743.376 doza. To znači da će se do kraja ožujka procijepiti 20 posto stanovništva prvom dozom.

– Naravno da ćemo se truditi napraviti sve da tako bude i u sljedećim mjesecima – rekao je.

Najnovije objave