Nedjelja, 24. rujna 2023.

Izgradnja šetnice na Šoderici odlično napreduje

Aktivnosti na projektu uključuju uređenje šetnice na Šoderici u ukupnoj dužini od 1,5 kilometara, postavljanje javne rasvjete, izgradnju dva vidikovca te postavljanje urbanih sadržaja (klupe i koševi za smeće) uz šetnicu, nabavu 10 električnih bicikala i jednog hibridnog vozila za prijevoz posjetitelja...

- Advertisement -

Općina Legrad od 2017. godine provodi projekt “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Legrad” koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u partnerstvu s PORA-om, Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije, i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije.

Iznos sufinanciranja iznosi 3.668.996,42 kuna, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 4.839.671,00 kuna. Vrijeme trajanja projekta je 46 mjeseci, od 1. veljače 2017. godine do 1. siječnja 2021. godine.

Aktivnosti na projektu uključuju uređenje šetnice na Šoderici u ukupnoj dužini od 1,5 kilometara, postavljanje javne rasvjete, izgradnju dva vidikovca te postavljanje urbanih sadržaja (klupe i koševi za smeće) uz šetnicu, nabavu 10 električnih bicikala i jednog hibridnog vozila za prijevoz posjetitelja, postavljanje edukativnih tabli uz šetnicu, izgradnju dva dječja igrališta, izradu Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima, radionice iz područja prirodne baštine te zapošljavanje i edukacija jedne osobe koja će biti zadužena za održavanje odredišta prirodne baštine.

- Advertisement -

Nakon provedenog postupka javne nabave, 11. studenog 2019. godine načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić i vlasnik Trgovačkog obrta “Bobica” iz Dugog Sela Zlatko Brlek potpisali su ugovor za izgradnju šetnice na Šoderici i opremanje dječjih igrališta. Tjedan dana kasnije potpisan je ugovor s tvrtkom Elektrocentar Petek d.o.o. za postavljanje javne rasvjete i urbane opreme uz šetnicu.

Općinski načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić i direktor tvrtke Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega Dražen Crnković 3. veljače 2020. godine potpisali su ugovor o nabavi električnih bicikala za posjetitelje. Nabava električnih bicikala će omogućiti posjetiteljima jezera Šoderica da biraju hoće li poučnu stazu razgledati pješice ili biciklom te će omogućiti i posjetiteljima starije životne dobi da se educiraju o prirodnoj baštini općine Legrad.

Bicikli će omogućiti posjetiteljima da, osim Šoderice, razgledaju i biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav i Posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut koji se također nalaze na području općine Legrad.

- Advertisement -

Dana 12. veljače 2020. godine potpisan je i ugovor o nabavi hibridnog vozila za prijevoz posjetitelja. Ugovor su potpisali Općina Legrad i autokuća Futura Auto iz Varaždina. Prema ponudi nabavit će se vozilo marke Toyota Prius Plus 1.8 HSD Luna E-CVT, bijele boje. Cijena vozila s PDV-om i PPMV-om iznosi 235.662,51 kunu. Osnovne tehničke karakteristike vozila su: hibridan motor (benzin/električni) snage 73 kW, mogućnost prijevoza sedam putnika, prosječne emisije CO2: 106 g/km.

Isporuka vozila i električnih bicikala očekuje se sredinom svibnja 2020. godine.

Dana 26. veljače u prostorijama PORA-e, jednog od partnera na projektu, održana je radionica u sklopu projekta koju je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije. Radionica je održana u svrhu izrade Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima i izradu Studije valorizacije prirodne baštine radi očuvanja postojeće bioraznolikosti područja.

Ta dva dokumenta izradit će tvrtka Sjajno j.d.o.o. te će oni biti temelj daljnjeg razvoja područja, kako turizma, tako i zaštite prirode i edukacije o bioraznolikosti područja.

Javna ustanova je, nakon provedenog postupka javne nabave, 25. veljače 2020. godine, donijela odluku o odabiru ponude za nabavu radova izgradnje dvije promatračnice.

Izgradnja šetnice na jezeru Šoderica

Izgradnja šetnice na jezeru Šoderica

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti