Subota, 2. prosinca 2023.

Vlasta Delimar održat će performans u Koprivnici: ‘Zrinski trg postat će mjesto memorije’

Projekt je zamišljen kao rehumanizacija prostora, kao sjećanje na praiskonsko ponašanje u javnom prostoru Koprivnice

- Advertisement -

Vlasta Delimar, likovna umjetnica, ali i jedna od najpoznatijih hrvatskih umjetnica performansa poziva mještane Koprivnice da se odazovu javnom snimanju performansa koji će se održati u petak, 6. listopada, s početkom u 10 sati na koprivničkom Zrinskom trgu.

Naime, Zrinski trg danas (sedamdesetih Trg maršala Tita) u Koprivnici na dan performansa postat će mjesto memorije.

“Velika skupina ljudi imat će zadatak da šeta korzom, koprivničkim Zrinskim trgom gore-dolje kao što smo to radili nekada u doba mojeg djetinjstva, sedamdesetih godina prošlog stoljeća”, istaknula je Vlasta Delimar.

- Advertisement -

Projekt je zamišljen kao rehumanizacija prostora, kao sjećanje na praiskonsko ponašanje u javnom prostoru Koprivnice.

Vlasta Delimar
Vlasta Delimar // Izvor fotografije: Facebook

“Šetnja korzom nekada, zapravo je bila dio kolektivne komunikacije kao nužnost egzistencije društvene zajednice gdje se zajednička energija ispreplitala, nadograđivala iskustvima pojedinaca, sklapala su se prijateljstva, ljubavni parovi bi pokazivali svoj zanos, djevojke su tražile zgodne dečke a dečki zgodne cure, izmjenjivala su se razna iskustva, otkrivale su se razne tajne, sklapali su se čak i neki poslovi”, ističe.

Na korzo su dolazili u šetnju baš svi žitelji grada, svih socijalnih slojeva te su se svi osjećali izjednačeno što je ujedno i bila uloga javnog prostora.

“Ovaj javni performans koji će biti premješten u fotografski i filmski zapis kao trajni dokument postat će neposredna društvena korist, a za lokalnu zajednicu doprinos kulturnom razvoju na području Koprivnice i nadalje kao predstavljanje koprivničke kulture na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, poručila je Vlasta Delimar.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti