Četvrtak, 29. veljače 2024.

Vrhovni sud: Otac koji je s balkona bacio četvero djece provest će 30 godina iza rešetaka

Kao otegotna okolnost cijenjena mu je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je optuženiku cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio

- Oglas -

Zadarski Županijski sud osudio je 55-godišnjaka na 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje zbog četiri teška pokušaja ubojstva, a sad je tu presudu potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom u trećem stupnju te je ona postala pravomoćna.

Riječ je o osobi koja je 28. veljače 2019. s prvog kata kuće u Pagu bacila svoje četvero djece.

“Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubojstva svoje četvero djece u dobi od 3, 5, 7 i 8 godina. U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pa pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Djeca su ozlijeđena. Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti”, piše Vrhovni sud.

- Oglas -

Kao otegotna okolnost cijenjena mu je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je optuženiku cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio.

”Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija), zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju”, stoji u obrazloženju.

Protiv presude Vrhovnog suda donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

“Jedinstvenom kaznom dugotrajnog zatvora od 30 godina, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, ispunit će se svrha kažnjavanja i izraziti jasna društvena osuda. Kazna treba utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i ubuduće ne čini kaznena djela, a svim građanima pokazati da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje njihovih počinitelja pravedno. Osim toga, pojačat će se povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava”, zaključuje Vrhovni sud.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti