Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Zdravko Petras ostaje direktor Koprivničkih voda: Imamo vodovod s najmanjim gubicima i jednu od najnižih cijena, a provodimo i ogromne investicije

U sklopu Aglomeracije Koprivnice u kratkom roku treba provesti velike investicije ukupne vrijednosti 512 milijuna kuna, što je ogroman novac ako znamo da su naši prihodi oko 26 i pol milijuna kuna godišnje, s investicijama 38 milijuna, rekao je Petras

Preporučujemo

Zdravko Petras potvrđen je za direktora Koprivničkih voda i u novom mandatu, odlučilo je Gradsko vijeće Koprivnice. Njegova će zamjenica i dalje biti Sandra Sinjeri.

Može se reći da je Petras ‘dijete’ Koprivničkih voda, jer u toj tvrtki radi već 17 i pol godina.

– Posla je puno. U sklopu Aglomeracije Koprivnice u kratkom roku treba provesti velike investicije ukupne vrijednosti 512 milijuna kuna, što je ogroman novac ako znamo da su naši prihodi oko 26 i pol milijuna kuna godišnje, s investicijama 38 milijuna. U dvije i pol godine treba napraviti 100 kilometara kanalizacije, a kroz posljednjih 45 godina napravljeno je 290 kilometara. Osim toga, potrebno je napraviti i 31 km vodovodne mreže – rekao je Zdravko Petras.

Zdravko Petras i Mišel Jakšić
Zdravko Petras i Mišel Jakšić obilaze radove na Aglomeraciji Koprivnica // Foto: Koprivnica.hr

Što zapravo građanima donosi projekt Aglomeracije Koprivnica?

– On se provodi u šest okolnih općina i u prigradskim naseljima, a omogućit će nove priključke na javnu vodoopskrbnu mrežu za pet tisuća stanovnika, te za njih sedam tisuća nove priključke na sustav javne odvodnje. U potpunosti će se pritom zadovoljiti ekološki standardi, kao i obveza Hrvatske prema Europskoj uniji da se postigne mogućnost priključenja priključenja 95 % stanovništva na vodovod. Brojke su impresivne, one su ujedno i pokazatelj visokog stupnja razvijenosti ovog kraja.

Projekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine.

– Pred nama su dvije godine jako aktivnog rada, a očekujemo bolju ekipiranost izvođača radova kako bi njihova realizacija bila što bolja. Dosad smo napravili 15 kilometara kanalizacije i tri kilometra vodovodne mreže.

Dakako, Aglomeracija Koprivnica nije jedini projekt na kojem su angažirane Koprivničke vode.

– Tu je i obnova Zrinskog trga. Mijenjamo vodoopskrbu i kanalizaciju, a od 1980. godine u središtu grada nije bilo ulaganja u vodno-komunalnom pogledu. Ta je investicija vrijedna 4,7 milijuna kuna. Tu su i područja novih stambenih zona na području grada i u prigradskim naseljima s projektima u sklopu redovitog programa. Radimo na više frontova, imamo mali, ali jako efikasan tim, puno se toga vrti u kratkom vremenu.

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda
Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda // Foto: Grad Koprivnica

Koprivničke vode mogu se pohvaliti i efikasnošću rada vodovoda koja je na vrlo visokoj razini.

– Imamo najbolji vodovod po malim gubicima. Oni iznose oko 11 %, na razini Republike Hrvatske kreću se oko 50 %, a u Europi 17 do 18 %. Na intervencije izlazimo i po noći, korisnici usluga ne osjećaju prekide u isporuci, ili su one minimalne zbog havarija i puknuća cijevi. Brzina zatvaranja pritom je jako bitna kako bi se smanjili gubici.

Ni cijena usluge vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja nije previsoka, dapače.

– Ona je jedna od najnižih u Hrvatskoj, za što Hrvatske vode imaju egzaktne pokazatelje.

Hrvatske vode prešle su iz vlasništva Komunalca u apsolutno vlasništvo Grada Koprivnice te su sad odvojena tvrtka. Resorno ministarstvo i Hrvatske vode najavljuju da će doći do pripajanja vodouslužnih područja, te bi pod Koprivnicu trebalo potpasti vodouslužno područje Križevci.

– Vlada bi trebala usvojiti uredbu do kraja godine. Koprivničke vode tako će postati veći regionalni igrač. Sad ih u Hrvatskoj ima 160, a nakon pripajanja će ih ostati 40 na razini države.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća izabran je i Nadzorni odbor Koprivničkih voda u kojeg su ušli Zdravko Punčikar, Melita Bači, Jasna Golubić i Roko Andričević.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici
Direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras sa suradnicima u obilasku radova u koprivničkoj Kolodvorskoj ulici // Foto: KC vode
- Advertisement -

Najnovije objave