Srijeda, 17. travnja 2024.

Zeleni projekti u Đurđevcu daju izvrsne rezultate, mještani sve više odvajaju otpad

Odgovorno gospodarenje i odvajanje otpada koje pokazuju naši mještani potvrđuje kako su mnogi shvatili koliko je važno čuvati svoju životnu sredinu, naglasio je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči

- Oglas -

Redovno odvoženje otpada, zeleni otoci i polupodzemni kontejneri kojima su dobro pokriveni grad, sva prigradska naselja i sva vinorodna područje pridonijelo je u prvom dijelu godine zadovoljavajućim rezultatima u zbrinjavanju otpada na području Đurđevca.

Također, tome su pridonijeli i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u svakom kućanstvu, nešto niža cijena odvoženja otpada od drugih, susjednih komunalnih tvrtki te sve veći postotak odvajanja otpada koji se redovno bilježi na reciklažnom dvorištu u Đurđevcu.

Polupodzemni kontejneri kod dječjeg vrtića Maslačak u Đurđevcu
Polupodzemni kontejneri kod dječjeg vrtića Maslačak u Đurđevcu // Foto: koprivnica.hr

“Odgovorno gospodarenje i odvajanje otpada koje pokazuju naši mještani potvrđuje kako su mnogi shvatili koliko je važno čuvati svoju životnu sredinu. Stečena je navika, ne samo da se koristi komunalna usluga skupljanja i zbrinjavanja otpada, nego se i bitno povećala svijest o pravilnom odvajanju otpada. Za mnoge naše mještane otpad više nije smeće”, naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči te dodao da je zadovoljan jer su zeleni projekti koje je do sada Grad Đurđevac implementirao na svojem području stvorili zaokruženi sustav gospodarenja otpadom.

- Oglas -
Reciklažno dvorište i komunalna vozila u Đurđevcu
Foto: djurdjevac.hr

Sva domaćinstva i gospodarstva u stopostotnom iznosu obuhvaćena su organiziranim prikupljanjem i odvozom komunalnog otpada.

“Podatak da sva naša kućanstva i gospodarstvo svoj otpad zbrinjavaju u organiziranom sustavu odvoženja potvrđuje prije svega da su naši mještani dobro prihvatili što papir, plastiku, tekstil, metal i staklo mogu predati bez naplate, kao i da dva puta godišnje odvozimo i zbrinjavamo glomazni otpad. Uz to su i naše cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada niže nego u susjednim gradovima i općinama”, istaknula je direktorica đurđevačkih Komunalnih usluga Bara Čubelić.

Podsjetila je i da su izvrsni rezultati postignuti nakon što su prošle godine u Đurđevcu izgrađene i opremljene sortirnica i kompostana za obradu biootpada, papira i plastike, a u koje iz tjedna u tjedan stiže sve više odvojivog otpada.

Strojevi za kompostanu u Đurđevcu
Strojevi za kompostanu u Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr

“Rezultati pokazuju kako je prošle godine količina odvojeno prikupljenog otpada dosegla 30 posto, a ove je godine taj broj porastao na čak 41 posto. Nadamo se da će količine do kraja ove godine biti takve da možemo reći da polovicu svega otpada u Đurđevcu odvajamo na kućnom pragu, ali težimo i više”, istaknula je Bara Čubelić te dodala da su sada svi napori u Komunalnim uslugama usmjereni prema tome da se smanje količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećaju količine koje će se moći reciklirati, odnosno ponovno korisno uporabiti.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti