Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Znate li što slavimo na Uskrsni ponedjeljak?

Na Uskrsni ponedjeljak u koprivničkim Močilama uvijek je puno vjernika, kako na procesiji, tako i na misnom slavlju. No, zbog epidemije koronavirusa ove godine tako nije bilo.

- Oglas -

Kršćanska svetkovina Uskrsni ponedjeljak tradicionalno se slavi dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta je službeni praznik.

U crkvama se na Uskrsni ponedjeljak spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh.

Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa.

- Oglas -

Na Uskrsni ponedjeljak u koprivničkim Močilama uvijek je puno vjernika, kako na procesiji, tako i na misnom slavlju. No, zbog epidemije koronavirusa ove godine tako nije bilo.

– Prekinuta je tradicionalna procesija, ne našom krivnjom, obnovit ćemo je ako Bog da iduće godine. No, i tradicija postoji da se prekine, vele neki. Neka se samo vrši Božja volja. Već vidim kako ćemo sve ono vrijedno i Bogu drago obnoviti, da ćemo znati puno više cijeniti ono što smo imali, a nismo bili Bogu zahvalni. Zato već sada pozivam sve vas da iduće godine na Uskrsni ponedjeljak dođete na proštenje u Močile. Sve vas blagoslovio i sačuvao dobri Bog – kazao nam je močilski župnik mons. Leonard Markač u razgovoru za naš portal uoči Uskrsa.

Inače, ovo je trebala biti 20. zavjetna procesija grada Koprivnice od kapele sv. Jožefa na Varaždinskoj cesti.

– Vjernici su i prije Drugog svjetskog rata dolazili u Močile u procesijama. Oslobođenje je zabranilo procesiju. Čitajući o tim lijepim vremenima, odlučio sam pokrenuti i obnoviti taj lijepi običaj i tradiciju. Bilo je to 2001. godine. Eto, na sve veću radost vjerničkog puka, to se i nastavilo. Do sada – rekao je župnik Markač.

U nastavku pogledajte našu fotogaleriju s prošlogodišnje proslave Uskrsnog ponedjeljka u Močilama.

Mnoštvo vjernika u zavjetnoj procesiji i na misi na Uskrsni ponedjeljak u Močilama

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti