Petak, 25. lipnja 2021.

Znate li tko je isušio močvare u Đurđevcu?

Time je omogućio i intenzivno naseljavanje sela i zaseoka istočnije od Đurđevca te trasirao i pokrenuo izgradnju današnje Podravske magistrale od Đurđevca prema Virovitici

Preporučujemo

Znate li tko je osušio močvare u okolici Starog grada u Đurđevcu i time omogućio i intenzivno naseljavanje sela i zaseoka istočnije od Đurđevca te trasirao i pokrenuo izgradnju današnje Podravske magistrale od Đurđevca prema Virovitici?

Bio je to krajiški časnik, general-major Austro-Ugarske carevine Ignjat (Vatroslav) Čivić pl. Rohrski.

Rođen je 1804. godine u Zagrebu. Tijekom službovanja u Đurđevcu od 1852. do 1859. godine, kao zapovjednik 6. krajiške Đurđevečke pukovnije, kreće s radovima na isušivanju močvara oko utvrde Stari grad te prokapa prvi kanal 1853. godine koji po njemu nosi naziv Čivićevac.

Tih godina službovanja u Đurđevcu, još u činu pukovnika, njegovom zaslugom popravljena je cesta između Đurđevca i Bjelovara te kreće izgradnja poštanske ceste od Virovitice do Koprivnice (1856. – 1859.), preteča današnje Podravske magistrale.

Uz sve to, general Čivić bio je i pisac, slikar,povjesničar. Bio je veliki štovatelj Majke Božje Molvarske davši joj podići crkvu u Molvama, dok je đurđevečku dao obnoviti.

Umirovljen je u Karlovcu 1862. godine, nakon čega se preselio u Graz.

Bio je počasni građanin Zagreba i Karlovca gdje je osnovao školsku zakladu.

Umro je u Grazu 23. ožujka 1865. godine.

Za Dan grada Đurđeva odužili su mu se i građani Đurđevca, dajući novoizgrađenoj šetnici s drvoredom uz kanal Čivićevac ime Šetnica pukovnika Ignjata (Vatroslava) Čivića.

Izvor: Podravske širine i Hrvatski biografski leksikon

Najnovije objave