Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Zoran Milanović primio predstavnike Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prijem je upriličio u povodu obilježavanja 100 godina Županijske bolnice Čakovec

- Oglas -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je danas, u utorak, predstavnike Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije, koja je sada osnivač bolnice, a povodom obilježavanja 100. obljetnice osnutka bolnice.

Županijska bolnica Čakovec osnovana je 1922. godine kao prva organizirana zdravstvena ustanova u Međimurju te je prošle godine, povodom obilježavanja 100. obljetnice, izdana i monografija koja predstavlja povijesni osvrt na razvoj zdravstva u Međimurju.

U 100 godina postojanja Županijska bolnica Čakovec pretvorila se u respektabilnu zdravstvenu ustanovu, s više od 900 zaposlenih.

- Oglas -

Godišnje se na bolničkom liječenju zbrine više od 14.000 pacijenata uz prosječno zadržavanje po liječenom pacijentu 5,59 dana. Prema podacima za 2021. godinu, ostvareno je 89.177 bolničko-opskrbnih dana, iskorištenost kapaciteta iznosila je 83,10%, obavljeno je 3298 operativnih zahvata, 2513 operativnih zahvata u jednodnevnoj kirurgiji i 9083 malih ili ambulantno učinjenih operativnih zahvata.

U polikliničko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkoj dijagnostici liječeno je 546.456 pacijenata kojima je pruženo 1.354.969 liječničkih usluga.

Po svojim pokazateljima rada i brojem izvršenih usluga, a s obzirom na limit financijskih sredstava koje bolnica dobiva, Županijska bolnica Čakovec nalazi se u vrhu bolnica u Hrvatskoj, rekao je na sastanku ravnatelj bolnice dr.med.spec. Igor Šegović.

Sasatanak u uredu predsjednika Zorana Milanovića
Sasatanak u uredu predsjednika Zorana Milanovića // Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatke / Ana Marija Katić

Podsjetimo, u monografiji je prikazana kronologija razvoja Županijske bolnice Čakovec uz svjedočanstva zdravstvenih djelatnika koji su tu povijest stvarali. Dokumentacija za izradu monografije prikupljena je iz različitih izvora – od tiskanih medija te arhiva sveučilišta u Beču i Budimpešti i Državnog arhiva u Štrigovi do Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu.

Velik doprinos u stvaranju monografije dali su i umirovljeni djelatnici koji su starim fotografijama i svjedočanstvima darovali toplinu stranicama publikacije, kao i mladi entuzijastični povjesničari koji su prikupili i obradili podatke.

- Oglas -

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i župan Međimurske županije Matija Posavec predstavili su predsjedniku Milanoviću realizirane, aktualne i nove projekte, posebno istaknuvši obnovu svih bolničkih zgrada, osnivanje centra palijativne skrbi, izgradnju novog suvremenog prostora za bolničke laboratorije, mikrobiološku dijagnostiku i vađenje krvi, obnovu odjela pedijatrije, neurologije, abdominalne i dječje kirurgije, ginekologije…

“Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća i jedina sekundarna zdravstvena ustanova, već je našim stanovnicima ponos te simbol zajedništva. Zdravstveni kompleks u Čakovcu trenutačno je veliko gradilište. Svako ulaganje u naše zdravstvo zapravo je nadgradnja onog što su nam preci ostavili u nasljeđe. Žitelji Međimurja su u prošlosti dali velik doprinos razvoju zdravstvene skrbi u našem kraju. Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća samodoprinosom su velikim dijelom financirali izgradnju bolničke zgrade“. naglasio je župan Matija Posavec, dodavši kako Međimurska županija zauzima kategoričan stav da se zadrže upravljačka prava nad nolnicom te da se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su u saborskoj proceduri, takva mogućnost predvidi.

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je na postignućima koja su plod izvrsne suradnje regionalne samouprave i vodstva bolnice te najavio skori službeni posjet Međimurskoj županiji.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti