Nedjelja, 19. rujna 2021.

Župan Darko Koren na sastanku s premijerom Plenkovićem razgovarao o važnosti cijepljenja protiv koronavirusa

Primjećujemo opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi jer se dio građana ne želi cijepiti, a dio misli da je pandemija gotova, istaknuo je Plenković

Preporučujemo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak je održan redovni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima udruge gradova u Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina.

Sastanku je u ime Hrvatske zajednice županija i Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a glavne teme bile su daljnja dinamika kampanje cijepljenja i koordinacija aktivnosti koje se odnose na suzbijanje epidemije te pripremu turističke sezone, kao i nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novi Višegodišnji financijski okvir.

Predsjednik Vlade Plenković pozvao je župane da dodatno potaknu građane na cijepljenje.

“Primjećujemo opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi jer se dio građana ne želi cijepiti, a dio misli da je pandemija gotova, no jedino je cijepljenje prava zaštita od koronavirusa. Hrvatska trenutno je na 39,8 posto procijepljenih prvom dozom, a ukupno na 17,2 posto. Plan je da do 30. lipnja prvom dozom bude cijepljeno od 50 do 55 posto građana”, istaknuo je premijer Plenković.

Također je pojasnio kako će u idućem financijskom razdoblju Europske unije više sredstava biti usmjereno lokalnom i regionalnom razvoju, daljnjem razvoju teritorijalnih instrumenata i većoj integraciji ulaganja iz raznih izvora.

Predstavljene su i aktivnosti u segmentu turizma – s jedne strane stavljen je fokus na sigurnost destinacije te je u tu svrhu napravljena web stranica s informacijama za turiste, a preko 15 tisuća subjekata u turizmu i ugostiteljstvu nositelji su nacionalne sigurnosne oznake te su uspostavljeni sigurnosni protokoli u turističkom sektoru, zajedno s uputama i edukacijama za turističke djelatnike.

S druge strane, s ciljem lakšeg putovanja, uvedene su EU digitalne COVID potvrde i jednostavniji kriteriji prelaska državne granice te je uspostavljeno više od 300 punktova za testiranje turista.

Okupljene je kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija pozdravio župan Koren.

“S obzirom na to da je od koronavirusa umrlo više od 8000 građana, to je za cijelo društvo, a posebno za njihove obitelji, nenadoknadiv gubitak, kao i poziv svima nama na visoki stupanj odgovornosti. Svi zajedno moramo uložiti dodatne napore kako bi potaknuli građane na cijepljenje i postigli kolektivni imunitet”, istaknuo je župan Koren.

Dodao je kako, osim ugroze za zdravlje koronavirus, predstavlja i ozbiljan problem u gospodarskom smislu.

“Korona kriza Hrvatsku je dosad koštala 32 milijarde kuna te se moramo usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, poticanje daljnjeg razvoja, osiguranja naknada za one koje je ova kriza najviše pogodila i stvaranje novih prilika. Vjerujem da ćemo partnerskim odnosom ostvariti zacrtane ciljeve i potaknuti gospodarski oporavak, obnoviti potresom pogođena područja te povećati kvalitetu života naših građana”, rekao je Koren.

Na sastanku su otvorene još neke teme od interesa za županije – pitanje centara za gospodarenje otpadom, katastarske mjere, uređenje javnog linijskog prijevoza te razvojni sporazumi.

Najnovije objave