Nedjelja, 2. listopada 2022.

Župan Koren ugostio uspješnu domaću i međunarodnu nogometnu sutkinju Ivanu Martinčić

Ivana je od malih nogu u sportu, igrala je tenis i nogomet te završila tečaj za nogometnog suca u Koprivnici

Preporučujemo

Koprivničko-križevački župan Darko Koren održao je prijem za uspješnu domaću i međunarodnu nogometnu sutkinju Ivanu Martinčić koja je bila prva glavna sutkinja u povijesti Prve hrvatske nogometne lige.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije Stanislav Lovković te pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, priopćili su iz Koprivničko-križevačke županije.

Ivana je od malih nogu u sportu, igrala je tenis i nogomet te završila tečaj za nogometnog suca u Koprivnici. U početku je sudila mlađim kategorijama, zatim u drugoj ŽNL, a 2014. postaje i međunarodna sutkinja.

Ivana Martinčić, koprivnička nogometna sutkinja
Ivana Martinčić, koprivnička nogometna sutkinja // Foto: Facebook UEFA

Sudjelovala je kao sutkinja na tri Europska prvenstva za mlađe kategorije (2015., 2016. i 2018.), a paralelno sa suđenjem, završila je i Trenersku akademiju te stekla zvanje nogometni trener s UEFA-B licencom. Uvrštena je na listu sudaca druge HNL, a 2019. UEFA ju je promovirala u najvišu kategoriju sutkinja – elitna skupina.

U rujnu 2021. sudila je svoju prvu utakmicu na prvoj HNL u Gorici i time postala prva sutkinja koja je kao glavna sutkinja vodila utakmicu prve HNL. Odmah kasnije, kao prva hrvatska sutkinja, sudi mušku međunarodnu utakmicu u Latviji između Latvije i San Marina za kategoriju do 21 godine.

Ivana je i kao prva hrvatska sutkinja sudila mušku seniorsku utakmicu, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. između Njemačke i Lihtenštajna te je postala ozbiljan kandidat za Europsko prvenstvo za žene koje će se održati ove godine u Engleskoj te za SP u Australiji i Novom Zelandu koje će se održati 2023.

Župan je Ivani čestitao na impresivnim uspjesima u nogometnom svijetu, istaknuvši kako je potrebno mnogo predanosti, upornosti i ljubavi prema onome što se radi da se postignu takvi rezultati. Dodao je kako je to najljepši način za promociju Koprivničko-križevačke županije, ali i velika motivacija za mlade u sportu.

“U našoj se županiji mnogo pažnje poklanja sportu, a posebno mladima u sportu koji kroz sportske discipline stasaju i usmjeravaju se prema zdravom načinu života. Stvaramo bolje uvjete za sportske aktivnosti kroz gradnju dvorana u općinama, a također smo povećali i proračun županijske Zajednice sportova, što je pokazatelj koliko cijenimo sport i koliko ga doživljavamo važnim. Čestitam Ivani na povijesnim uspjesima kojima je pomaknula granice za žene u sportu te joj želim mnogo sreće u savladavanju svih daljnjih profesionalnih i osobnih izazova”, kazao je župan.

Ivana Martinčić
Ivana Martinčić // Foto: Prigorski.hr

Ivana je županu zahvalila na prijemu i podršci koje ju pružila Županija, izrazivši zadovoljstvo što je upravo njoj pripala čast i odgovornost suditi kao prvoj ženskoj glavnoj sutkinji u prvoj HNL.

Zahvalila je svima koji su joj pomogli na profesionalnom putu, a posebno svom timu te dodala kako je Hrvatska jedna od samo pet država u kojima u prvom stupnju natjecanja sude žene (Francuska, Češka, Wales i Ukrajina). Smatra kako je u njezinom poslu najvažnije dati sve od sebe na terenu, suđenje nosi i određeni pritisak s kojim se mora nositi, ali svaka sljedeća utakmica je najvažnija i nova prilika za dokazivanje.

Predsjednik Lovković također je čestitao Ivani na uspjesima i velikom doprinosu razvoju sporta na području županije, kao i cijele Hrvatske.

- Advertisement -

Najnovije objave