Četvrtak, 2. veljače 2023.

Župan se sastao s predstavnicima Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije

Liga aktivno sudjeluje i u svim humanitarnim akcijama koje su usmjerene prema oboljelima od svih malignih bolesti te prigodno obilježava važne obljetnice koje su usmjerene na podizanje svijesti građana

Preporučujemo

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao sastanak s predstavnicima Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije; s novom predsjednicom dr. Andrejom Lukić-Suknaić te s prijašnjim predsjednikom dr. Željkom Odobašićem, priopćila je Služba ureda župana.

Župan je čestitao novoj predsjednici te joj poželio mnogo uspjeha u radu, naglasivši kako Županija kroz podršku udrugama s područja zdravstva nastoji podići kvalitetu zdravstvene zaštitne za građane.

– Potrebno je pohvaliti sve aktivnosti koje provodite, a posebno one koje se odnose na prevenciju i podizanje svijesti građana o ranom otkrivanju raka, organizaciju rehabilitacije oboljelih, posudionicu pomagala za liječenje, humanitarne akcije te edukaciju djece. Doista brinete o zdravlju stanovnika naše županije, a naš doprinos vašem djelovanju odnosi se na osiguravanje prostora za rad Lige po simboličnoj cijeni te podršku vašim programima, što ćemo nastaviti i kroz nove natječaje. Hvalevrijedno je i vaše djelovanje kroz Malu ligu protiv raka te ćemo sa zadovoljstvom nastaviti suradnju na dobrobit naših građana – kazao je župan.

Liga djeluje od 1983. godine, a predsjednica Lukić-Suknaić zahvalila je Županiji na dugogodišnjoj podršci u svim aktivnostima te predstavila tri najvažnija programa koja provode, a za koja Županija osigurava financijsku potporu: posudionicu pomagala za liječenje i rehabilitaciju, Spriječimo rak vrata maternice i Zajedno protiv pušenja. Što se tiče prevencije raka vrata maternice, obzirom na pandemiju koronavirusa, posljednje dvije godine nisu bili u mogućnosti održavati predavanja u osmim razredima osnovnih škola za učenike i roditelje na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti od spolnih bolesti, što je rezultiralo time da je procijepljenost pala sa 65 na 35 posto. Ove se godine nadaju nastavku tog važnog programa, a sa županom je dogovoreno kako će predsjednica Lukić-Suknaić s važnošću cijepljenja i edukacije upoznati ravnatelje na zajedničkom sastanku.

Predstavljene su i aktivnosti Male lige protiv raka, s naglaskom na inicijativu prikupljanja plastičnih čepova po svim školama. Naime, članica Predsjedništva Lige i učiteljica Nataša Sušanj već dugi niz godina sakuplja plastične čepove u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju koji se zatim dostavljaju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske koja ima svoje sjedište u Čakovcu. Udruga za svaki kilogram dostavljenih čepova od ovlaštenih otkupljivača dobiva 1.50 kuna, a inicijativom se želi potaknuti da se uključi što više škola u našoj županiji. Cilj Male lige je informirati, educirati i senzibilizirati učenike i njihove roditelje o problemima oboljelih od malignih bolesti.

Liga aktivno sudjeluje i u svim humanitarnim akcijama koje su usmjerene prema oboljelima od svih malignih bolesti te prigodno obilježava važne obljetnice koje su usmjerene na podizanje svijesti građana – primjerice Dan narcisa, Dan mimoza, Dan ružičaste vrpce i slično. U subotu 26. ožujka u planu je obilježavanje Dana narcisa na gradskim trgovima u županiji te se pozivaju građani da se uključe i informiraju o očuvanju svog zdravlja.

Zahvale Županiji na podršci uputio je i dosadašnji predsjednik Lige Željko Odobašić, naglasivši važnost suradnje u svim područjima, s ciljem promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti