Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Županijska skupština dobila nove članove, vijećnicima veće naknade, Lacković kritizirao rebalans proračuna

Umjesto Sandra Sinjeri na dužnost člana Županijske skupštine prisegnuo je Siniša Fabijanec, a umjesto Vjekoslava Maletića na dužnost članice prisegnula je Đurđica Mustaf

Preporučujemo

U prostoru Gradske vijećnice u Koprivnici u utorak je održana 7. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Članovi su raspravljali o 40 točaka dnevnog reda. Sjednicu, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, vodio je predsjednik Skupštine Damir Felak.

Umjesto Sandra Sinjeri na dužnost člana Županijske skupštine prisegnuo je Siniša Fabijanec, a umjesto Vjekoslava Maletića na dužnost članice prisegnula je Đurđica Mustaf.

Nakon usvajanja dopuna dnevnog reda, članovima je predstavljena Odluka o raspodjeli rezultata Koprivničko-križevačke županije utvrđenog na 31. 12. 2021. godine i sukcesivnom pokriću manjka, koja je i usvojena, a zatim je župan Darko Koren obrazložio izmjene i dopune Proračuna za 2022. godinu te projekcije za 2023. i 2024. godinu. Kazao je kako su ukupni prihodi i primici za tekuću godinu bili planirani u iznosu od 853 milijuna kuna, a predloženim izmjenama i dopunama iznose 897 milijuna, što je povećanje od 44 milijuna kuna. Rashodi i izdaci bili su planirani u iznosu od 847 milijuna kuna, rebalansom su povećani za 75 milijuna, te iznose ukupno 923 milijuna.

– Najveća povećanja odnose se na zdravstveno-socijalnu djelatnost gdje je predloženo povećanje za 33 milijuna kuna, odnosno na obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine čije predloženo povećanje iznosi 36 milijuna kuna. Ostala povećanja odnose se na vlastita i namjenska sredstva korisnika i ostale promjene koje se odnose na usklađenje proračunskih stavaka s realizacijom. Uz to, i dalje postoji sistemski problem u financiranju djelatnosti bolnice te zbog toga i dalje stvara gubitke u poslovanju i našem sveukupnom konsolidiranom proračunu. Postoje određene inicijative da se bolnice izdvoje iz upravljanja osnivača, odnosno Županije, a to može nositi pozitivne, ali i negativne posljedice – napomenuo je župan.

Željko Lacković
Željko Lacković (desno) // Foto: kckzz.hr

Đurđevački viječnik Željko Lacković kazao je u raspravi da je rebalans proračuna neambiciozan i otkriva da županijska vlast vozi po starom.

Kako izvještava Glas Podravine, Lacković je rekao da ”imamo neaktivnog župana lišenog želje i potrebe slušanja stručnjaka koji znaju kako privući novac iz europskih fondova. Umjesto toga, kaže, iz općih prihoda financiramo troškove građenja sportskih dvorana, a taj je trošak mogao ići na teret Europske unije”.

Župan je pak odgovorio da je izuzetno zadovoljan što je za 75 milijuna kuna izgrađeno pet sportskih dvorana u našim općinama te da se nije željelo čekati na sredstva Uuropske unije jer ona nisu bila sigurna.

Pohvalio je Lacković povećanje sredstava za linijski prijevoz. Inače, rebalansom proračuna predviđeno je i više novca za naknade vijećnika. Sa 115 tisuća kuna, njihovi su troškovi narasli 151 tisuću kuna.

Za jedinice lokalne samouprave povećana su sredstva za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za prijavu na EU ili nacionalne natječaje, i to s 250 na 500 tisuća kuna. Članice i članovi zatim su usvojili izmjene i dopune Proračuna, kao i Odluku o dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2022. godinu.

Nadalje je uslijedilo razmatranje Izvješća o problematici nezaposlenosti i zapošljavanja iz evidencije nezaposlenih na području Koprivničko-križevačke županije za prošlu godinu, koje je predstavila predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac.

Nakon razmatranja i usvajanja Izvješća o stipendiranju i kreditiranju studenata Koprivničko-križevačke županije za prošlu godinu, župan je pojasnio kako je prilikom početka provedbe ovog programa bilo uključeno 20 studenata, a trenutno se stipendira njih 80, i to primarno oni koji studiraju deficitarna zanimanja kako bi se doprinijelo gospodarskom i svakom drugom razvoju ovog kraja. Također je najavio novinu kako se od jeseni planira dodatno povećati broj stipendiranih studenata, i to na njih 100, koji će, umjesto dosadašnjih 700, primati 1000 kuna mjesečno.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti