Subota, 28. svibnja 2022.

Udruga Osmijeh i Općina Peteranec pokrenuli projekt ‘OsnažiMe”

Projekt zainteresiranima starosti od 15 do 30 godina s područja općine Peteranec nudi predavanja, radionice i praktičan rad s konjima

Preporučujemo

Udruga Osmijeh – udruga za terapijsko jahanje i Općina Peteranec pokrenule su projekt „OsnažiMe“, čiji je cilj unaprijediti kvalitetu života mladih mještana općine i osmisliti nove sadržaje i aktivnosti u koje će se moći uključiti.

Kako bi se mladima pružile nove prilike, smanjio stres i osigurala fizička aktivnost, Udruga Osmijeh osmislila je projekt „OsnažiMe“. Projekt zainteresiranima starosti od 15 do 30 godina s područja općine Peteranec nudi predavanja, radionice i praktičan rad s konjima.

U teorijskom dijelu polaznici će učiti osnove o konjima i njihovoj važnosti za društvo, povezanosti konja i čovjeka te kako konji utječu na čovjekovo emocionalno i psihološko stanje, o važnosti komunikacije, samodiscipline i organizacije u životu, dok će praktični dio obuhvaćati upoznavanje ergele, radne okoline i rad na konju. Radionice i predavanja održavat će se u Ergeli Galop te u prostorijama Općine Peteranec.

Općina Peteranec uključila se u projekt kao partner, a u skladu s brigom za mlade i osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta za razvoj i, posljedično, ostanak na području općine.

– Općina Peteranec može se pohvaliti da prvi put kao partner udruge s područja općine sudjeluje u provedbi projekta koji se financira iz jednog nacionalnog natječaja. Trebamo biti zadovoljni što dodatna financijska sredstva stižu u našu općinu. Na taj način osigurat će se višemjesečne društvene aktivnosti s naglaskom na uključivanje mladih. Posebno veseli što se probudila svijest o mogućnostima financiranja kvalitetnih ideja i projekata udruga iz različitih izvora sredstava. Općina redovito potiče rad i djelatnosti udruga, klubova, KUD-ova i društava, no ovaj projekt je veliki iskorak za našu Općinu. Udruga Osmijeh svakako treba biti uzor i motiv drugim udrugama, ne samo s područja naše općine, nego i šire – istaknuo je prilikom predstavljanja projekta Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec.

Načelnik je iskoristio priliku da zahvali Udruzi Osmijeh što je odabrala Općinu Peteranec i prepoznala je kao adekvatnog partnera za pripremu, a sada i realizaciju ovog projekta.

Također, zahvalio je i stručnom timu PORA-e koji je na profesionalan i efikasan način pomogao pri pripremi projektne dokumentacije, što je uvelike doprinijelo pozitivnoj ocjeni projekta i dobivanju potpore.

Projekt „OsnažiMe“ ostvario je potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade putem prijave na natječaj i zadovoljavanjem postavljenih kriterija na istom. Voditeljica projekta je Tamara Bukvić, mag. psihologije, Valentina Kavur voditeljica je jahanja, Petra Čolig Šarić voditeljica je radionica, a Iva Trtanj je koordinatorica projekta.

– Pozivamo sve mlade s područja općine Peteranec da se priključe projektu. Jahanje je aktivnost kojom se jača cijeli lokomotorni sustav, a razvijanjem vještine jahanja stimuliramo psihosomatski sustav što rezultira pozitivnim uzbuđenjem, zadovoljstvom i u konačnici podizanjem samopouzdanja i razvijanjem osjećaja kontrole svog položaja u okolini. Konji odlično osjećaju promjene raspoloženja čovjeka u njihovoj blizini te na taj način uvjetuju dobru emocionalnu kontrolu, razvoj strpljenja i samodiscipline osobe koja brine o njima i jaše ih – rekla je Iva Trtanj.

Zainteresirani mladi s područja Općine mogu se prijaviti do 31. siječnja 2022. putem poveznice: https://form.jotform.com/220103191766348

- Advertisement -

Najnovije objave