Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO-VIDEO Velika Martinjska špelancija u Koprivnici okupila brojne ljubitelje fine kapljice

Na redovnoj godišnjoj Vinoda izabran je Veliki meštar martinjskog ceremonijala, a provela se i vinifikacija novih Martinjskih meštri (pripravnika, kandidata i martinjskih meštri) uz nastup Gruntovec benda i degustaciju vina

- Oglas -

Iznimno velik broj zainteresiranih ljubitelja fine kapljice, ali i dobre zabave odazvalo se u subotu na tradicionalnu manifestaciju Veliku Martinjsku špelanciju – županijsko Martinje, koja je održana 15. put, i to u u koprivničkom Wedding Resortu Avalon, u Crnoj gori.

Organizator manifestacije je županijska Turistička zajednica, čija je pomoćnica direktora Kristina Sočev istaknula kako je Martinjska špelancija postala nadaleko poznata i izvan granice Hrvatske, a iz godine u godinu pobuđuje sve veći interes ljubitelja vina.

– Stigla su nam 50-ak martinjska biškupa iz cijele Hrvatske, a posebni gosti su nam vinari iz Virovitičko-podravske županije – kazala je Kristina Sočev.

- Oglas -
Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije
Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije // Foto: Zvonimir Markač

Svoja su vina predstavili vinari iz Koprivničko-križevačke županije. Ukupno je na špelanciji 20 vinara te devet udruga vinara i vinogradara koji posjetiteljima nude i mošt.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i Martina Dalić, predsjednica Podravkine uprave, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, kao i direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić te predstavnik Hrvatske turističke zajednice.

Martina Dalić, predsjednica Podravkine uprave s martinjskim biškupom Krešimirom Blažekom
Martina Dalić, predsjednica Podravkine uprave, s martinjskim biškupom Krešimirom Blažekom // Foto: Zvonimir Markač
Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo što imamo Veliku Martinjsku špelanciju
Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo što imamo Veliku Martinjsku špelanciju // Foto: Zvonimir Markač
Koprivničko-križevački župan Darko koren nazdravio je čašicom fine kapljice
Koprivničko-križevački župan Darko koren nazdravio je čašicom fine kapljice // Foto: Zvonimir Markač

Na redovnoj godišnjoj Vinoda izabran je Veliki meštar martinjskog ceremonijala, a provela se i vinifikacija novih Martinjskih meštri (pripravnika, kandidata i martinjskih meštri) uz nastup Gruntovec benda i degustaciju vina.

Novi naraštaj martinjskih biškupa
Novi naraštaj martinjskih biškupa // Foto: Zvonimir Markač

Posjetitelje zabavaljaju i nezaobilazni Dudek, Cinober i Presvetli, a pravo martinjsko veselje do kasnih noćnih sati tek se očekuje uz Tamburaški sastav Dangube.

Obrt Stari zanati, pak, brojnim je posjetiteljima ponudio martinjski meni i bogat izbor pića.

- Oglas -

– Pripremili smo tradicijska martinjska jela; krvavice i kobasice s dinstanim zeljem i restanim krumpirom – kazao nam je Tihomir Želimorski.

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Uz donaciju od 50 kuna posjetitelji su dobili čašu za neograničenu degustaciju vina i degustacijskog jela dobrodošlice kojeg je pripremila Podravka. Sav prikupljen iznos uplatit će se Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Zvonimir Markač

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak „martinjskih biškupa“ iz cijele regije. Oni između sebe izabiru Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu ide  pečat i biškupska kapa. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj “vinifikat” narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima, te izdaje testimonium ostalim biškupima da idu u svijet širiti vinovjeru. Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila. U ovu manifestaciju uključene su i udruge vinara članice županijske zajednice vinogradara, vinara i voćara.

Video s 15. Velike Martinjske špelancije možete pogledati OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti