Utorak, 30. travnja 2024.

Podravkina šefica Martina Dalić najavila investicije vrijedne 800 milijuna kuna u sljedećoj godini

Očekujemo kako ćemo ovu godinu zaključiti s gotovo 500 milijuna kuna kapitalnih investicija, najavila je Martina Dalić

- Oglas -

Predsjednica Uprave Podravke d.d. Martina Dalić najavila je kako Grupa Podravka od investicija ne odustaje, te da je plan za sljedeću godinu oko 800 milijuna kuna, donosi Poslovni.hr.

˝Sljedeća godina nastavlja niz onih u koje ulazimo s oprezom i neizvjesnostima zbog kojih planiranja postaju sve složenija i zahtjevnija. S tržišnim izazovima, kojih u 2022. nije nedostajalo, Grupa Podravka uspješno se nosila.

Pandemija, potom i agresija na Ukrajinu imale su izravan negativan utjecaj i na naše poslovanje kroz snažan i kontinuiran rast cijena svih sirovina, ambalaže i energenata. Samo u prvih devet mjeseci ove godine ti troškovi porasli su za više od 25%, a do kraja godine, kao i u 2023., očekuje se nastavak rasta troškova, što će sljedeću godinu učiniti još izazovnijom.

- Oglas -
Martina Dalić, Andrej Plenković, Mišel Jakšić i Branimir Perković
Martina Dalić, Andrej Plenković, Mišel Jakšić i Branimir Perković // Foto: Podravka

Ovogodišnje negativne utjecaje velikim smo dijelom uspješno amortizirali maksimalnim korištenjem unutarnjih rezervi. Ono od čega ne odustajemo su investicije. Grupa Podravka posluje u 18 država, a proizvode izvozi na 70 tržišta, zbog čega je nužno kontinuirano jačati našu konkurentnost – poslujemo na globalnom tržištu i moramo odgovarati na globalne izazove.

Zato su kontinuirana ulaganja u modernizaciju poslovanja, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti imperativ. Očekujemo kako ćemo ovu godinu zaključiti s gotovo 500 milijuna kuna kapitalnih investicija, a plan za 2023. kreće se na razini od oko 800 milijuna kuna.

Posebno mi je drago što su rezultati započetog velikog investicijskog ciklusa Podravke vidljivi već u ovoj godini u kojoj slavimo 75 godina poslovanja. U posljednjih godinu i pol dana značajno smo povećali i materijalna prava i uvjete rada zaposlenika, a novo povećanje plaća zaposlenici Podravke dobit će početkom sljedeće godine.

Foto: Arhiva

I za zemlju u cjelini i za naše poslovanje 2023. će započeti s dva velika, važna i pozitivna događaja – uvođenjem eura i ulaskom u Schengen. To će dati pozitivan doprinos jačanju konkurentnost hrvatskih kompanija i omogućiti rast vanjskotrgovinske razmjene te dodatno potaknuti ulaganja. Nažalost, geopolitičke nestabilnosti i neizvjesnosti koje donose, nastavak inflacije i očekivana recesija ograničit će ove pozitivne efekte.

Zato u sljedeću godinu ulazimo s oprezom, odlučni slijediti našu dugoročnu strategiju i viziju daljnjeg rasta i razvoja, ali jednako spremni na nove prilagodbe i napore da prevladamo sve očekivane i neočekivane izazove˝, napisala je Dalić za Poslovni.hr.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti