Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

HZZO na listu uvrstio nove lijekove, ali povećane su cijene pomagala

Povećane su cijene za pomagala kod šećerne bolesti, očna i tiflotehnička pomagala, pomagala za disanje, ortoze i ortoproteze

- Oglas -

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je u utorak da je na svoje liste uvrstio nekoliko novih lijekova, namijenjenih, uz ostalo, za liječenje oboljelih od Chronove i Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, dermatitisa i limfoma, a lani je evidentirao 21,6 milijuna dana bolovanja.

Na osnovnu listu lijekova uvršteni su darvadstrocel (Alofisel) za liječenje perianalnih fistula u bolesnika s Crohnovom bolešću, abrocitinib (Cibinqo) za liječenje teškog atopijskog dermatitisa, filgotinib (Jyseleca) za liječenje reumatoidnog artritisa, polatuzumab vedotin (Polivy) za liječenja difuznog B velikostaničnog limfoma i lijek ponesimod (Ponvory) za liječenje relapsno-remitirajuće multiple skleroze, navodi se u priopćenju HZZO-a o novim lijekovima na listi od kojih su neki kliničke paralele postojećim lijekovima.

Na dopunsku listu lijekova stavljen je novi lijek opikapon (Ongentys) za liječenje uznapredovalog stadija Parkinsonove bolesti.

- Oglas -

Povećane su cijene za pomagala kod šećerne bolesti, očna i tiflotehnička pomagala, pomagala za disanje, ortoze i ortoproteze te tzv. druga pomagala koja koriste oboljeli od malignih bolesti.

U HZZO-u napominju da su cijene pomagala s osnovne liste povećane na temelju pojedinačnih zahtjeva predstavnika proizvođača, a radi osiguranja kontinuiteta opskrbe.

U 2022. evidentirano 21,6 milijuna dana bolovanja, prosječno trajanje bolovanja po osiguraniku – 13 dana.

Ukupna stopa bolovanja u 2022. iznosila je 4,12 i bila je veća za tri posto u odnosu na 2021. Bolovanja na teret poslodavca porasla su za 10,2 posto, dok su na teret HZZO-a smanjena za 3,9 posto. Bolovanja zbog izolacije smanjena su za 64 posto.

U 2022. godini ukupan broj dana bolovanja iznosio je 21,6 milijuna, dok je 2021. taj broj iznosio 20,2 milijuna.

- Oglas -

U HZZO-u napominju da je prosječno trajanje bolovanja po osiguraniku iznosilo 13 dana i nije se značajno promijenilo u odnosu na 2021. ako se ukupan broj dana bolovanja usporedi s brojem radno aktivnih osiguranika (1.676.302).

Troškovi naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad na teret HZZO-a u 2022. iznosili su 1,6 milijardi kuna (216,7 milijuna eura).

Kontrolori HZZO-a su lani su proveli 15.246 kontrola pri ugovornim subjektima HZZO-a, najviše u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Izrečeno je 2.187 opomena, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora s HZZO-om.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti