Utorak, 30. travnja 2024.

Raspored akcija dobrovoljnog darivanja krvi za siječanj u Koprivnici i okolici

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu prijatelje i one koji do sada nisu darivali krv

- Oglas -

Koprivničko društvo Crvenog križa usuglasilo je sa zagrebačkim Zavodom za transfuzijsku medicinu kalendar akcija dobrovoljnog darivanja krvi za 2022.

Tako će se u siječnju akcije dobrovoljnog darivanja krvi provoditi od 17. do 21. Prva tri dana u prostorijama koprivničkog Crvenog križa u Ulici braće Radić 7, dok će se u četvrtak održati u koprivničkoj podružnici Hrvatskih željeznica i Sokolovcu te u petak u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj i Koprivničkim Bregima.

RASPORED AKCIJA

- Oglas -
  • 17. siječanj, ponedjeljak, koprivnički Crveni križ, 9-12 i 12.30-16 sati
  • 18. siječanj, utorak, koprivnički Crveni križ, 10-13 i 13.30-17 sati
  • 19. siječanj, srijeda, koprivnički Crveni križ, 11-14 i 14.30-17.30 sati
  • 20. siječanj, četvrtak, dvorana za sastanke u HŽ-u, 9-11.30 sati te u društvenom domu u Sokolovcu, 13-15.30 sati
  • 21. siječanj, petak, Policijska uprava koprivničko-križevačka, 9-11.30 sati i u vatrogasnom domu u Koprivničkim Bregima, 13-15.30 sati

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu prijatelje i one koji do sada nisu darivali krv. Nikada nije kasno učiniti ovaj humani čin.

Osobe koje su preboljele covid-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 14 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma, a osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen,Sputnik V) – odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok); odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja, odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

“Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim s covidom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele covid-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv”, poručili su iz koprivničkog Crvenog križa.

Kalendar akcija dobrovoljnog darivanja krvi za ostale mjesece možete pronaći ovdje.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti