Petak, 19. srpnja 2024.

Babić uoči uzvrata s Poljakinjama: To treba biti praznik rukometa, pravi spektakl. Dođite i bit će vam lijepo

Ulaznice su besplatne, a mogu se podići u Pivnici Kraluš, Caffe baru Laganini, Pivnici K Franzu, hotelu Podravina te u prostorijama Rukometnog kluba Podravka

- Oglas -

Podravka Vegeta u petak u 19 sati igra uzvratnu utakmicu 3. pretkola Europske lige s poljskim prvakinjama Zaglebijem iz Lubina. U prvom susretu u Poljskoj u nedjelju je bilo 24:24.

Trener Željko Babić je pričao o dojmovima iz Poljske, kazao je da je to bilo fantastično i pozitivno iskustvo.

– Moram naglasiti ono što je bitno, a to je nevjerojatna ustrajnost cura, disciplina, vjera, trud, želja za dobrim rezultatom. One su te koje su nas napravile radosnim i ponosnima. Zahvaljujem im se i ovim putem na svemu što su nam dale u Poljskoj, a dale su nam jako puno – rekao je Babić.

- Oglas -

Dora Kalaus Podravki se priključila ljetos iz zagrebačke Lokomotive.

– Bila je to prva europska utakmica za ovu ekipu koja zapravo ima dosta mladih igračica koje su neiskusne u takvim utakmicama. Mislim da je to bio jedan od faktora zbog kojeg na utakmici u Poljskoj nismo pokazale sve što smo mogle. Na kraju smo cijelu utakmicu lovile rezultat, ali sretna sam i ponosna, svi smo jer nismo odustale i na kraju si stvorile šansu da pobijedimo utakmicu u kojoj smo zapravo bile lošije nego što smo dosad pokazale da možemo. Vjerujem da imamo puno rezervi i mogućnosti za ovu utakmicu koja nam dolazi u petak – rekla je Dora Kalaus.

Press konferencija RK Podravke
Tina Barišić, Dora Kalaus, glasnogovornica Romana Mihalec i trener Željko Babić // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka

Tina Barišić na istu temu:

– To nam je bila prva prava utakmica, igrali smo dosad prijateljske s jakim ekipama, ali to nije bio isti osjećaj. Ova nam je stvarno jako puno značila. Mislim da smo bile malo stisnute u početku, gubile smo i pet razlike, ali stvarno smo vjerovale i mislim da je ovaj izjednačen rezultat realan jer smo povele tek u 56. minuti.

Kako idu pripreme za revanš?

- Oglas -

– Pripreme su uobičajene kao i za svaku utakmicu, imali smo video, treninge, radimo analizu protivnika. Jučer smo se fokusirali na našu obranu, danas imamo trening, imamo dosta trčanja, tranziciju. Radimo finu umjerenu pripremu bez nekih tenzija, znamo što moramo raditi, ispravljamo ono što nije bilo dobro. Ja sam osobno jako zadovoljan s reakcijom naših igračica tako da je proces pod kontrolom i mi ćemo sigurno biti spremni za utakmicu – rekao je Babić.

Skautirali ste suparnika uoči prvog susreta, no iz prve ruke ste ga još bolje upoznali?

– Bilo je vidljivo da su se one jako pripremile za nas i zatvorile su nam pivotmena, a mi jako puno igramo na pivotmena. One su imale jednu jako dobru taktičku pripremu i sigurno je da je otvoren prostor, ali ne kroz sredinu. nego na bočnim pozicijama i tu sigurno moramo raditi promjenu. Pitanje je što se može promijeniti, ali smo generalno igrali previše na sredinu i nismo ostvarivali ono što smo htjeli, a vjerujem da je tu naš najveći prostor. Ono što smo odigrali na visokoj razini je obrana i vjerujem da je veći prostor u tranziciji i napadu nego u samoj obrani. Oni su se dobro pripremili kao i mi i u konačnici su vodili, imali su dobar ritam, a mi moramo promijeniti strukturu kretanja naših pivotmena – rekao je Babić.

Neodlučeni ishod iz Lubina je jako dobar rezultat za Podravku, koju pobjeda vodi u skupinu Europske lige.

– Mi imamo aktivan rezultat, a jako je bitno da se ekipa koja je gubila 5 razlike u 35. minuti, uspjela vratiti. To je fantastična stvar i tu moramo opet naglasiti karakter naših cura, ustrajnost i disciplinu. Mi smo ostvarili veliku pobjedu time što nismo stali, ostali smo čvrsti. Bit će taj revanš težak, ali siguran sam da će njima biti duplo teža utakmica nego nama. Ja sam optimist, imam svoj način pripreme i razmišljanja i veselim se utakmici kao što sam se veselio i u Poljskoj. Želim to prenijeti i na njih, da uživaju prije svega, a sve ostalo što one trebaju napraviti, znam da će napraviti jer su fantastične. To treba biti praznik rukometa sa smiješkom. Moramo napraviti lijepu atmosferu, a bolji neka pobijedi. Mi znamo što su nam ciljevi i mi imamo proces pod kontrolom. Ovo istinski treba biti jedna velika radost za moje igračice, za mene i za klub.

Dora Kalaus
Dora Kalaus // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka

Hoćete li uvježbavati sedmerce?

– Što se tiče sedmeraca, vježbamo ih s vremena na vrijeme, pucaju one, ali ne vjerujem da će biti sedmerci – rekao je Babić.

Je li postojao strah u Poljskoj nakon što su se Poljakinje odvojile na pet razlike?

– Bilo mi je u glavi da moramo zaustaviti negativan pad, da moramo naći brzo rješenje s nekim brzim golom i bio sam spreman da izgubimo i 15 razlike, igrao bih sedmog igrača – rekao je.

Je li sad Podravka favorit?

– Ljudi koji jako dobro poznaju rukomet, znaju da je to klub koji je prvak Poljske, mi u konačnici to nismo, starije su igračice, imaju strahovitu rutinu i svoje kvalitete, to je bez daljnjega. Govoriti tko je favorit ili ne, oni su to bili i vodili su, ali nažalost to je sport. Mi imamo naše vrijednosti u klubu koje njegujemo, a to su angažman, disciplina i odnosi, kad ih zadovoljimo, onda je rezultat pravedan. Mi smo i tamo imali te vrijednosti. Ponekad ti ni protivnik ne dozvoli da igraš jer i oni imaju tim, veliku dvoranu i bili su ozbiljan protivnik ispred nas i sigurno da nije bilo lako igrati. Sretan sam jer sam uživao bez obzira na ishod, u svakom trenutku, to je dobar osjećaj. To je natjecanje u kojem uživam, meni je ovo strast, meni rukomet nije posao. Ja volim rukomet i ja jedva čekam da one ponovno dođu tu u petak, to je moja ljubav koja me pokreće i ne osjećam nikakav strah – rekao je Babić.

Koliko Babić doista pomaže ekipi, otkrila je Dora Kalaus.

– Meni se od samog dolaska u klub svidjelo što smo kao nova ekipa dobili naputak trenera da moramo imati svoj sustav i vrijednosti na kojima gradimo sve ostalo. Vjerujem da smo u proteklih 4-5 mjeseci izgradile taj sustav i da ga cijela ekipa poštuje od najmlađe do najstarije i da je to svakom igraču pomoć, jer zna što treba napraviti da doprinese timu u trenucima kad ide i kad ne ide. Mi od samog početka imamo tu pomoć i znamo što se od nas traži, a kako vrijeme odmiče, uloge se mijenjaju, prilagođavaju utakmicama i treninzima, a trener je uistinu otvoren za komunikaciju i mislim da rješavamo sve probleme koji nam se nađu na putu. Vjerujem da će biti tako i u petak i u sljedećim utakmicama koje dolaze – zaključila je Kalaus.

Tina Barišić
Tina Barišić // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka

Tina Barišić je potvrdila kako ekipa diše optimistično.

– Mislim da imamo velike šanse na domaćem terenu, ne postoji razlog zašto ne bi igrale, ali evo jučer nam je i trener rekao na sastanku da moramo dati sve od sebe na terenu, da ne bi izašle pognute glave s terena. Ako budemo kao u Poljskoj igrale kao jedna, ako se budemo dizale kao u Poljskoj kada smo padale, mislim da neće biti nikakvih problema ni tu u petak – rekla je Barišić.

Utakmicu će suditi Kristof Altmar i Marton Horvath iz Mađarske, a delegatkinja EHF-a bit će Zorica Mašić.

– Pozivam sve navijače, ljude koji vole rukomet, vjerujem da tko god dođe neće požaliti jer vjerujem da će to biti jedna europska utakmica, prva takva nakon dugo vremena i bit će to pravi rukometni spektakl. Dođite i bit će vam lijepo – rekao je na kraju trener Babić.

Ulaznice su besplatne, a mogu se podići u Pivnici Kraluš, Caffe baru Laganini, Pivnici K Franzu, hotelu Podravina te u prostorijama Rukometnog kluba Podravka u ŠSD ‘Josip Samaržija – Bepo’.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti