Nedjelja, 1. listopada 2023.

Divjak: Hrvatska ima najrestriktivnije mjere za povratak učenika u školske klupe

Ministarstvo je dodatno izradilo preporuke za škole, ravnatelje i učitelje, koje će posebno iskomunicirati u razgovoru s ravnateljima i osnivačima, istaknula je Divjak

- Advertisement -

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da su mjere koje Hrvatska predviđa za povratak učenika u školske klupe među najrestriktivnijima u Europi, te upozorila kako su one dio priprema za ono što nas čeka u sljedećoj školskoj godini.

“Ove upute, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su, prema mojim spoznajama, najrestriktivnije u Europi. Naglasak je na dobrobiti djeteta i tako moramo na to gledati”, rekla je ministrica uoči sjednice Vlade, nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak objavio preporuke za početak normalizacije rada škola.

Preporuke su, smatra Divjak, potpuno jasne, a Ministarstvo je dodatno izradilo i preporuke za škole, ravnatelje i učitelje, koje će posebno iskomunicirati u razgovoru s ravnateljima i osnivačima.

- Advertisement -

Po njezinim riječima, moramo biti spremni da ni iduća školska godina neće biti potpuno normalna, te stoga “scenariji za iduću godinu moraju sigurno uključivati barem dijelove školske godine koji će biti u nastavi na daljinu”.

“To je razlog zašto u ovom novom nacionalnom planu reformi, osim nastavka reformskih procesa, posebno naglašavamo razradu modela i nastave na daljinu za sljedeću godinu, ako će to biti potrebno”, pojasnila je Divjak. To, kako je napomenula, uključuje  i dodatnu edukaciju nastavnika, opremanje škola, osiguravanje uvjeta, “jer po svemu onome što sada znamo, nije izgledno da iduća godina ide glatko”.

Na novinarsko pitanje što će biti s upisnim procesima za predškolsku djecu, Divjak je odgovorila da  je to još jedna od tema o kojima se razgovara, o čemu MZO komunicira i s drugim državama članicama EU.

“Uglavnom se za sada nitko nije odlučio da postoji testiranje, fizički pregled djece prije dolaska u školu, a neke su države rekle da to uopće neće raditi. Međutim, mi razgovaramo s HZJZ-om i posebno školskom medicinom, da se to riješi u jednom posjetu liječniku koji je specijalist školske medicine”, kazala je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti