Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Donosimo vam detaljan program koprivničke Noći muzeja

Svi ste dobrodošli zabaviti se u još jednoj koprivničkoj Noći muzeja, a prema sljedećem programu događanja

Preporučujemo

U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena do pandemije, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti.

Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć, kako se svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Tim je riječima ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin najavio nadolazeću Noć muzeja. Ona će se u Koprivnici održati u petak, 27. siječnja, od 18 do 23 sata.

U nastavku vam donosimo detaljniji program Noći muzeja u Koprivnici.

Muzej grada Koprivnice // 18,00

VINCEKOVO U MUZEJU

Na blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave u vodu te potom iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se objesi komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki, kao i sam komad mesa. Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradarima je to prilika da se pomole za što bolji urod. Predstavit će se kratki scenski prikaz tog običaja pred muzejskom zgradom (Krešimir Blažek, TS Pajdaši), a potom u podrumu i kratki video s prizorima snimljenim na koprivničkom vinogorju.

Muzej grada Koprivnice // 18,00 – 23,00

SAMO JE VU GORICAJ ŽIVLENJA PRAVI RAJ

Na prvom katu nekadašnje gradske vijećnice u srednjovjekovnoj gradskoj jezgri stalni postav prikazuje povijest Koprivnice, a u podrumu novi dio postava nastao suradnjom muzealaca, dizajnera i stručnjaka u području interpretacije kulturne baštine povezuje tradicionalno muzejsko shvaćanje izložbe i suvremenije interpretacije kulturne baštine kroz dio podravske svakodnevice na teme tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti.

Galerija Mijo Kovačić // 19,00

MODERNIZIRANA KLASIKA – BRZOPOTEZNA NAIVA

U ovoj Noći muzeja naiva dolazi potencijalom s malim odmakom od tradicije, klasike i standarda – sučeljavanjem klasika Hlebinske škole s onima na granici autsajderskog djelovanja. Zaokret nastavljamo u pristupu temama i odabiru materijala. Kako bismo ubrzali dugotrajni proces nastanka slike na staklu te omogućili dojam stvaranja i nastanka slika na staklu, pripremamo vam brzopotezno rješenje u kojem staklo zamjenjuje folija. Transparentnost i glatka površina imitiraju staklenu slikarsku podlogu za igru akrilnim bojama – kistovima ili prstima!

Galerija Mijo Kovačić // 18,00 – 23,00

STALNI POSTAV

Smještena na središnjem gradskom trgu u zgradi nekadašnje Gradske štedione ova galerija na autentičan način predstavlja opus Mije Kovačića kao jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva, jedinstvenog pokreta koji je nastao u Podravini 1930-ih godina, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja uljem na staklu.

Galerija Koprivnica // 20,00

OD FUTE DO KOLOMBARA

Kosa, oblikovanje kose, ukrašavanje i pokrivanje sastavnim su dijelom izrade oglavlja. Kosu smatraju najljepšim ukrasom žene, a zabilježena su brojna pravila o njezinom puštanju, pletenju skrivanju i otkrivanju. U Podravini su se sve do prije stotinjak godina zadržala dva osnovna pravila: zabrana šišanja i obaveza pokrivanja kose kod udanih žena. Osnovni način oblikovanja kose vezan je uz izradu različitih vrsta pletenica što će tijekom radionice biti pokazano na frizerskim lutkama ili na kosi svih zainteresiranih posjetiteljica. Veza s izložbom „Put čipke“ je očita budući da će biti izložena oglavlja i pokrivala za kosu koja sadrže čipku na batiće. Radionica će se odvijati u suradnji sa Sekcijom frizera Udruženja obrtnika Koprivnica.

Galerija Koprivnica // 18,00 – 23,00

PUT ČIPKE

Izložba donosi priču o čipki, kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine Međimurja, Bilogore, Moslavine te križevačkog i vrbovečkog Prigorja. Dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te tako bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost.

“Svi ste dobrodošli zabaviti se u još jednoj koprivničkoj Noći muzeja”, poručio je ravnatelj Čimin.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti