Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije održan u Kalinovcu

Festival nema natjecateljski karakter, već kroz prezentaciju u dva dijela promovira žene. Bila je to prilika da žene pokažu sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim

- Oglas -

U Kalinovcu je u subotu održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kalinovac. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u novoj sportskoj dvorani kalinovačke osnovne škole predstavilo se 15 žena iz svih krajeva županije.

Na svojim štandovima prezentirale su različitost života u ruralnim područjima, što je i cilj ovog festivala. Uz puno mašte svaka je prikazala svoju priču, kojom su pokazale svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje, do društvenog angažmana i očuvanja tradicije.

Na samom početku, okupljene je pozdravila inicijatorica i organizatorica Festivala, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Verica Rupčić te uputila zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji, kao i sudionicama.

- Oglas -

Pozdrave je uputio domaćin, načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota uz zahvale organizatorima i sudionicama s naglaskom na važnost Festivala i dužnu pažnju ženama, koje predstavljaju sve ono čime se bave, svoje obitelj i svoj kraj uz sve što čini njihov život uz naglasak na očuvanje tradicije. Uz zadovoljstvo što je Kalinovac dobio priliku da bude domaćin, naglasio je kako ova manifestacija na poseban način predstavlja našu Županiju i našu tradiciju.

Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji te zahvalu organizatorici Verici Rupčić, koja kroz 12 godina ulaže veliki trud u organizaciju Festivala. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i sljedeću godinu jer je vidljivo da je jako dobro prihvaćen i da je svake godine prisutan sve veći interes žena, ali i posjetitelja.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak je pozdravila i zahvalila sudionicama na trudu i prezentaciji svega što rade uz naglasak na čuvanje tradicije. Također je zahvalila organizatorima na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Iznijela je neke podatke vezane uz položaj žena u ruralnim prostorima EU te naglasila kako je bitno kroz ovakve priredbe pokazati život žene u ruralnom prostoru i uvažavanje društvene zajednice, koja vrednuje njihova postignuća i njih osobno.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić rekla je da su danas žene u ruralnim područjima snažnije i doprinose kvalitetnijem životu u svojim sredinama. Potrebno ih je više uključivati u lokalnu zajednicu i poduzetništvo. Ima sve više mladih, visokoobrazovanih žena koje su uspješne na prijavama u mjerama ruralnog razvoja, što je bitan iskorak u društvu. Ona je i svečano otvorila Festival.

Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter, već kroz prezentaciju u dva dijela promovira žene. Bila je to prilika da žene pokažu sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama.

- Oglas -
Festival žena iz ruralnih područja
Festival žena iz ruralnih područja // Foto: kckzz.hr

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Ljubica Belobrk Flamaceta, Milek Markač, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Darko Sobota uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Štefica Bičak za ustrajnost i posvećenost obitelji te za životni optimizam i ljubav prema zavičaju; Andreja Brleković za posebnost u kreativnom izražavanju te za empatiju i ljubav prema prirodi; Viktorija Horvat za svestranost u poslovima na gospodarstvu te za kreativnu različitost i društvenost; Ksenija Kolarević za opstojnost i izražen poduzetnički duh ta za ostvarenje životne težnje u emancipaciji; Renata Kostibol za njegovanje obiteljskih i tradicijskih vrijednosti te za ustrajnost i posvećenost poslovima na gospodarstvu; Anita Kovačić za posvećenost obitelji uz njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te za posebnu ljubav i kreativnost u izradi slastica; Marina Kućan za izraženu ljubav prema prirodi i rijeci Dravi te za svestranost u društvenom angažmanu; Jadranka Lakuš za životnu i društvenu svestranost te za očuvanje običaja i tradicije uz turističku prezentaciju; Slavica Martinaga za svestrani društveni, kulturni i politički angažman te za ljubav prema prirodi i cvijeću; Draženka Mihoković za posebnosti u izradi narodnih nošnji te za aktivnosti u kulturno-umjetničkom i društvenom životu zajednice; Marija Pavlović za svestranost u kulturnom, glazbenom i društvenom angažmanu te za posebnu ljubav prema vinogradarstvu i ostvarene vrhunske rezultate; Ivančica Petric za posebni angažman u glazbenom, kulturnom i društvenom životu zajednice te za empatiju i posvećenost osobama starije životne dobi; Jela Pintarek za očuvanje i njegovanje kajkavskog izričaja i sesvečkog veza te za društvenu svestranost i posvećenost podravskoj glazbi; Marijana Šabarić za čuvanje tradicije i ljubav prema folkloru i narodnim nošnjama te za posebnost u izradi zlatoveza; Irena Šimunović za ljubav prema zavičaju i njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te za posebnosti u poljoprivrednoj proizvodnji na gospodarstvu.

Festival je imao i humanitarni karakter jer su sudjelovali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“, koji su izložili svoje rukotvorine te prikupljali sredstva za rad svoje udruge.

U kulturno umjetničkom dijelu programa su sudjelovali zbor Udruge umirovljenika, KUD „Grgur Karlovčan“ i Kulturna udruga „Tomislav Franjić“. Sponzori Festivala su bili: Hrvatske šume, Radnik, Bistra, Mastering, Tiskara Brzi, Zlatarna Mirjana, Cvjećarnica i poklon galerija Dama i Terra keramika.

Spomenimo i kako je Festival privukao velik broj posjetitelja, a podržali su ga zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijske pročelnice, saborske zastupnice, brojne načelnice i načelnici općina, članice i članovi Županijske skupštine, ravnateljice i ravnatelji županijskih i drugih ustanova te ostali gosti.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti