Četvrtak, 1. lipnja 2023.

FOTO Na Virovskoj prkačijadi napravljena plasnica od gotovo 15.000 zvjezdica

Virovska prkačijada jedini je festival tradicionalnih kolača u Europi čiji je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača...

U sklopu osme Virovske prkačijade u središtu mjesta tradicionalno je izrađena plasnica (stog ili plast) od prkača – zvjezdica, u čiju se pripremu uključilo cijela općina, a izrađeno ih je gotovo 15.000, što je dosadašnji rekord.

Predsjednik organizacijskog odbora Prkačijade Dražen Đurišević istaknuo je kako je plasnica simbol zajedništva.

Pomoć u posipavanju visoke plasnice sa šećerom pružilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje, uz nastup Puhačkog orkestra, a okupljeni su zatim mogli degustirati ukusne prkače.

Podršku postavljanju plasnice pružili su i koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, članica Podravkine uprave Ljiljana Šapina, pročelnica službe ureda župana i članica organizacijskog odbora Melita Ivančić, članovi organizacijskog odbora Prkačijade i brojni drugi okupljeni.

Virovska prkačijada jedini je međunarodni festival tradicionalnih kolača u Europi čiji je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te spašavanje od zaborava starinskih recepata. Poznato je da se Virje, kao i cijelo područje središnje Podravine, može pohvaliti bogatom tradicijom pečenja prkača za razne prigode. Virovska prkačijada okuplja svjetske majstore slastičarstva i gastronomije te brojne posjetitelje, a svaka je bolja, jača i veća od one prethodne te je tako ova manifestacija postala virovski brend, a Virje prepoznatljivo u Hrvatskoj i svijetu kao najslađe selo u Hrvatskoj.

Pokrovitelj Virovske prkačijade je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace (Kuhari bez granica) iz Izraela. Pokrovitelji su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, generalni sponzor je Podravka d.d. Koprivnica, a slastičarsko-pekarski sponzor Dergez d.o.o. Podravske Sesvete.

Glavni organizator je Općina Virje, a suorganizatori su Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Dječji vrtić Zrno Virje, Društvo žena Virje i obitelj Dragutina Šklebara. Moderator i voditelj programa festivala je Branko Uvodić, a predsjednik stručnog i organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević.

Bogat program traje sve do nedjelje, a detaljnije se možete o svemu informirati OVDJE.

Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
Foto: Sanja Grčić / Općina Virje
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti