Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Nada Dombaj: Sa slikarstvom se budim i s njim tonem u san

Slikarstvom se bavi već 50 godina, izlagala je na više od 500 zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu. Iza nje je 50 samostalnih izložbi, a sudjelovala je na 100 likovnih radionica humanitarnog karaktera. Za svoj rad primila je velik broj priznanja i nagrada.

- Advertisement -

“Fragmenti svemira u 13 slika” naziv je izložbe koju su nedavno, uz Dan Općine, u paviljonu u parku u središtu Drnja mogli razgledati brojni posjetitelji. Riječ je o slikama poznate umjetnice Nade Dombaj.

Kao slikarica, slijedi “svoj put”, ima svoju sreću i galaksiju, ima neoduzetost boja, svoje oko, titranje prepuno života, igre na rasponima nedokučive tišine što je više nego čežnja, više nego rastapanje atoma u rijekama i sazviježđu koje se punktira odsjajima u čvorovima koji prelaze jedan u drugi, opsesivno, povezano optičkim svijetom.

Otkriva svijet u njegovu prvobitnom, elementarnom promjenjivom vidu, ono što je u njemu najdublje, vječno i ono što se neposredno vidi i osjeća. Tema je usmjerena k elementarnim stvarima koje daju mogućnost da se sjedine stvaralaštvom. Sve je to u iskonskoj svezi između čovjeka i prirodnog ambijenta da ukaže na postojanje jedne svemirske i zemaljske cjeline kao pozadine u kojoj čovjek nije stranac.

- Advertisement -

Nada Dombaj

Gospođa Nada otvoreno priznaje da bez umjetnosti ne može. Slikarstvo je sastavni dio njenog postojanja.

– S njim se budim i s njim tonem u san. I u snu i na javi slike dolaze i odlaze, redaju se u nizovima u mojim mislima. Dok isplivaju na periferiju moje imaginacije uzimam kist i slikam. Neumorno, žustro, nezasitno – kao da je to jedini cilj mog postojanja. Iz dana u dan teme se ponavljaju, ali su impresije na platnu uvijek drugačije, mijenjaju se u skladu s mojim raspoloženjem, mojim osjećajima, ritmom mojega života. Dok slikam ne razmišljam o drugima. Ponese me sreća stvaranja, taj trenutak bijega iz stvarnosti, radost otkrivanja, zadovoljstvo neočekivanim. Ponekad samo jedan potez kista mijenja sve i rađa sliku novog trenutka. Za mene su slike eksperimenti, istraživanja i pronalaženje, početak i kraj. Neotuđivi su dio mene i iako smo svi samo dio prirode, beznačajni djelić svemira, u usamljenosti koju nitko ne može vidjeti, one su ipak trag mog postojanja – otkrila je ona.

Inače, rođena je u Drnju 1948. godine, a živi i radi u studiju u Koprivnici.

Slikarstvom se bavi već 50 godina, izlagala je na više od 500 zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu.

- Advertisement -

Iza nje je 50 samostalnih izložbi, a sudjelovala je na 100 likovnih radionica humanitarnog karaktera.

Nada Dombaj

O njenom radu pisali su mnogi kritičari i književnici.

Novinar i publicist Mladen Pavković autor je tako njezine mini monografije iz 1990. godine, a 2014. godine monografije “Fragmenti svemira”.

“IBC Cambridge” u Engleskoj uvrstio ju je u ediciju “Dictionary of International Biography”.

Za svoj rad primila je velik broj priznanja i nagrada.

Veliku podršku za rad, kako kaže, pružaju joj obitelj i prijatelji, a inspiraciju pronalazi u putovanjima u poznate i nepoznate dimenzije.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti