Utorak, 6. lipnja 2023.

FOTO Učenici Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja posjetili školu u Estoniji

Učenici su bili smješteni u obiteljima, a slobodno vrijeme su provodili na klizanju, plovidbi brodom, u kinu, šetnji gradom i zajedničkim druženjima

Učenici i učitelji Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja proteklog su tjedna boravili u Tartuu u Estoniji.

LTTA (Learning, Teaching, Training Activities) tjedan odvijao se u sklopu Erasmus+ projekta ‘TITLE – Teaching, Improving and Training Literacy Education’ koji je započet u rujnu 2020., a školu Tartu Raatuse Kool su, osim osnovnoškolaca iz Drnja, posjetili učenici i učitelji iz Portugala i Italije.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Tjedan je započeo obilaskom vrlo moderne i vrhunski opremljene škole, najbolje u Estoniji, ali i šire. Od teretane i saune, učionica za šivanje i kuhanje, dvorane za izvođenje igrokaza do nekoliko sportskih igrališta – sve to svojim učenicima nudi estonska škola.

Veliku pažnju pridaju zdravlju, stoga učenici od 1. do 9. razreda svaki dan imaju sat Tjelesne i zdravstvene kulture, a aktivnost koju provode nekoliko puta tjedno je sat drame/glume, što je također važan element u školovanju njihovih osnovnoškolaca.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

“Osim korisnih radionica za poticanje čitanja, izdvojila bih neke zanimljivosti. Primjerice, Estonci nemaju glagolska vremena i imaju samo jedan rod. Posebno mi se sviđaju radi isticanja jednakosti na svakom koraku – i u školi i izvan nje, bez obzira na dob, spol, zanimanje… Što se tiče školske knjižnice, prostor je vrlo neobičan, nije ograđen zidovima. Učenici ondje rado borave. Njihovi školski knjižničari nemaju program koji provode po razredima u osnovnoj školi, kao recimo hrvatski. U tom smislu, uistinu se možemo pohvaliti dobrim radom i organizacijom hrvatskih šk. knjižničara. Usudim se kazati da je to jedino podruje gdje smo mi primjer njima, a ne obrnuto”, istaknula je koordinatorica projekta Stjepana Kadić.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

S obzirom na to da je popularizacija čitanja jedan od glavnih ciljeva TITLE projekta, učenici su prisustvovali književnom susretu. Estonski književnik Contra, pravim imenom Margus Konnula, predstavio je svoju zbirku pjesma ‘Svi su najpametniji’/’Kõik on kõige targemad’. Zbirka pjesama o dogodovštinama školaraca je korištena tijekom cijeloga tjedna.

Prije dolaska u Estoniju, učenici su čitali spomenutu zbirku pjesama na temelju koje su izrađivali ilustrirane karte u Canvi. Na radionicama su koristili karte za stvaranje svojih priča, koje su potom ručno ilustrirali. Također, neke su priče kratkim igrokazima oživjeli na pozornici.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Za učenike je organiziran i online susret s izdavačem te različite radionice poticanja čitanja. Tijekom tjedna su čitali, uređivali i prevodili tekstove te se okušali u pisanju različitim stilovima. Inspiraciju za ilustriranje novonastalih priča pronašli su u druženju s Kadri Kosk, ilustratoricom i učiteljicom likovne kulture.

Posjetili su i AHAA znanstveni centar u kojem su, uz boravak u Planetariju, sudjelovali na radionici izrade čokolade, a najviše oduševljenja je izazvao posjet Naopakoj kući/Tagurpidi Maja i Nacionalnom estonskom muzeju.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Posjet Vanemuine kazalištu sudionicima je omogućio pogled iza pozornice – od stvaranja scenografije, održavanja kostima do posla tonskog majstora. Učenici su na kratkoj radionici izrađivali ‘kazališne’ kolače, čija je baza bila stiropor.

U Estoniji kazalište zauzima vrlo važno mjesto te se njeguje tradicija redovitih odlazaka ne kazališne i baletne predstave.

Sudjelovali su i na vrlo zanimljivoj Stencil radionici, gdje su posebnom stencil tehnikom izrađivali svoje portrete. Radionicu je vodilo poznati estonski street art umjetnik Von Bomb.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Radni tjedan je završio posjetom Muzeju papira, gdje su mogli vidjeti izradu papira od različitih materijala, proces sušenja i korištenja dobivenog papira te tiskanja, a na radionici je svaki učenik izrađivao svoju bilježnicu.

Učenici su bili smješteni u obiteljima, a slobodno vrijeme su provodili na klizanju, plovidbi brodom, u kinu, šetnji gradom i zajedničkim druženjima.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Na putovanju su bili Vanja Vidak Peić, Leon Lončarić, Ema Eršeg, Katarina Belec i Lana Požgaj. Baš kao i oni, njihove učiteljice u pratnji Andrea Pandurić, Adela Stilin i Stjepana Kadić s nestrpljenjem iščekuju nove radionice i putovanja.

“U svojem učiteljskom radu oduvijek me privlačio projektni način rada u nastavi. Bez razmišljanja sam prihvatila sudjelovanje u Erasmus+ projektu TITLE. Ovakva suradnja s drugim europskim državama i njihovim sustavom obrazovanja motivira me na rad i nadograđivanje znanja”, istaknula je učiteljica informatike Adela Stilin.

Učenici i učiteljice iz Drnja u Estoniji
Foto: OŠ Fran Koncelak

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti