Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Upoznajte udrugu P.O.I.N.T, dobitnicu nagrade za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije

U sklopu projekta SPARK održano je 18 obrazovnih programa s 238 predavanja i radionica, provedeno 30 događaja popularizacije znanosti u školama i javnim prostorima, 20 STEAM večeri u barovima, kao i 40 internih radionica stručnog usavršavanja, deset studijskih putovanja te su tiskane dvije publikacije

- Oglas -

Koprivničko-križevačka županija sustavno podržava i nagrađuje marljiv rad članova udruga te prepoznaje važnost njihova djelovanja.

Već početkom ove godine je raspisala natječaje vrijedne 120.000 eura na koje su se mogle prijaviti sa svojim programima, a da itekako primjećuje rad udruga, potvrđuje izbor onih koji će biti nagrađeni i primiti priznanja povodom Dana Županije.

Jedna od njih je i neprofitna nevladina udruga građana P.O.I.N.T. (Promicanje obrazovanja, informiranja, novinarstva i tehnologija), koja djeluje u Križevcima te ima 70-ak članova, a upravo će ona primiti nagradu Koprivničko-križevačke županije za doprinos ugledu i promociju našeg kraja.

- Oglas -
Foto: Privatna arhiva

Nešto više o samom djelovanju udruge, budućim planovima te što im znači dobivena nagrada, otkrio je za Klikaj.hr njen predsjednik Nikola Ostojčić.

– Zaista smo zahvalni na dodijeljenoj nagradi Županije za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije, koja prigodno dolazi u godini kada obilježavamo puna dva desetljeća djelovanja Udruge P.O.I.N.T. Zahvaljujemo prijaviteljima iz Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost “Volim Križevce” što su prepoznali naš rad i višegodišnja nastojanja da lokalnu zajednicu u Križevcima, ali i širom županije, učinimo što kvalitetnijim mjestom za život, rast i razvoj – kazao je te dodao da Županija podržava njihov rad i da Udruga redovito prijavljuje svoje projekte i programe za sufinanciranje putem natječaja i poziva iz područja kulture te rada s mladima, a odnedavno su ušli i u program sufinanciranja programskih sadržaja elektroničkih publikacija za novinarski rad na portalu Križevci.info.

Motivacija za osnivanje udruge javila se tijekom ljeta 2004. godine jer su, okupljeni na tadašnjem web forumu Križevci.info, imali planove pokrenuti novinski portal istog imena, s obzirom na to da je u gradu nedostajalo elektroničkih i drugih medija.

– Budući da smo krenuli s osnivanjem udruge, nije nam bila namjera usko djelovati, već smo odlučili dopustiti članovima realizaciju programa iz šireg područja interesa te pozvati još mladih da nam se priključe u realizaciji projekata za opće dobro. Udruga danas tako broji 56 redovnih, podupirućih i počasnih članova, a najaktivnija je jezgra od nekih dvadesetak volontera koji iniciraju, koordiniraju, prikupljaju sredstva i izvještavaju o realiziranim projektima – napominje Ostojčić.

Među prvim projektima koji je Udruga realizirala, odmah po osnutku, bila je dobrotvorna akcija Petaka za đaka/FIVE4KIDS s ciljem predbožićnog darivanja djece i mladih te odraslih osoba s intelektualnim teškoćama Križevaca i okolice.

- Oglas -

Djeca i mladi pohađali su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) Križevci, dok je o odraslim štićenicima brinula Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji Maslačak Križevci. Akcija je prerasla u tradiciju i održavala se čitavo desetljeće.

Iste su godine izdali i prvu publikaciju Jazavac i njegova družba iz Ratarske šume, kronologiju atletskog kluba u Križevcima od 1963.-1974. godine, a kao mali izdavač su ostali aktivni sve do danas. Iza njih su brojna tiskana i digitalna izdanja, poput Vodiča za poslijediplomski studij u inozemstvu, Ne križaj Križevce – kronologija građanske inicijative, monografija Sedamdeset i pet godina Glazbene škole Alberta Štrige Križevci te dva nosača zvuka.

Foto: Privatna arhiva

– Iduće godine obilježavamo i dvadesetu obljetnicu postajanja portala. Naime, 18. travnja 2025. godine, na Svjetski dan aktivizma mladih, lansirali smo nezavisni novinski portal Križevci.info na istoimenoj web domeni na kojoj se do tada nalazio popularni lokalni web forum. Prisutni smo i na društvenim mrežama, a sve s ciljem promocije drugih projekata udruge, poput Culture Shock Festivala ili akcije izrade zaštitnih vizira medicinskom osoblju u lokalnoj zajednici iz 2020. godine – napominje Nikola.

Nešto više rekao je i o Culture Shock Festivalu, koji su kao svojevrsni hibrid kulturno-obrazovnog festivala i platforme za društveni angažman, organizirali u suradnji s udrugom K.V.A.R.K.. Ta je suradnja trajala 15 festivalskih izdanja, nakon čega se K.V.A.R.K. više okrenuo cirkusu kao suvremenoj izvedbenoj umjetnosti, ali festival su nastavili i dalje organizirati pa nas u svibnju 2024. godine očekuje jubilarno, 20. festivalsko izdanje koje će lokalnoj zajednici ponuditi zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja, suvremene umjetnosti, kulturnog aktivizma i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena uz svirke, glazbu, kazalište i nove medije.

S Planinarskim društvom Kalnik Križevci organiziraju pak Pinklecfest, pa je stoga dio svakog festivalskog izdanja i planinarski pohod na Kalnik pod nazivom Put kleti potkalničkog kraja.

Riječ je o inspirativnom križevačkom kulturno-avanturističkom festivalu o putovanjima, avanturizmu i turizmu, traganju, odlasku i dolasku, skitnjama i lutanjima, migraciji i ponovnom povratku. Putopisna predavanja, projekcije i izložbe održavaju se u multimedijskoj dvorani i prostorima Gradske knjižnice Franjo Marković, Križevci.

– Udruga P.O.I.N.T 2015. godine postaje i partner Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca te kao suorganizator sve do današnjih dana priprema godišnja izdanja Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK), višednevnog glazbenog festivala pokrenutog 2011. godine s ciljem promoviranja hrvatske i strane udaraljkaške scene. Od osnutka Udruge kontinuirano se, u partnerstvu s Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, provodi projekt Sajam studija, gdje se omogućuje profesionalno informiranje učenika trećih i 4četvrtih razreda srednjih škola, vezano uz izbor studija – nabraja Ostojčić te spominje i suradnju s Pučkim otvorenim učilištem (POU) Križevci na provedbi različitih edukacijskih programa kojih je bilo zbilja mnogo tijekom godina.

Članovi Udruge mogu se pohvaliti i suradnjom s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj. Točnije, ono je financijski podržalo projekt sustavne edukacije o razvoju računalnih igara pod nazivom Sandbox Game Dev Workshops, koji je osmišljen kao serija radionica izrade računalnih igara za srednjoškolce.

No, ipak kao jedan od najznačajnijih projekata, predsjednik Udruge spominje dvogodišnji EU projekt SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, čija je provedba završena krajem kolovoza 2023. godine, a za koji je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt kao predstavnik FER-a rekao da je najbolji projekt popularizacije znanosti na kojem je sudjelovao i koji je ostavio daleko najveći impakt na cijelo društvo i svoju lokalnu zajednicu.

– U sklopu SPARK-a je organizirano i održano ukupno 18 obrazovnih programa s 238 predavanja i radionica za različite dobne skupine. Provedeno je 30 događaja popularizacije znanosti u školama i javnim prostorima te 20 STEAM večeri u barovima. Članovi uključenih organizacija prošli su 40 internih radionica stručnog usavršavanja te su bili na deset studijskih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a i tiskane su dvije vrijedne publikacije, ističe Ostojčić, objašnjavajući kao su na tom projektu surađivali i s Gradskom knjižnicom Franjo Marković Križevci, gdje su njihovi ljudski i organizacijski resursi preuzeli provedbu obrazovnih programa namijenjenih najmlađima, kao i sa svim osnovnim i srednjim školama Križevaca te osnovnim školama četiriju okolnih općina (Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec).

Foto: Privatna arhiva

Iako je iza članova P.O.I.N.T-a mnogo uspješno odrađenih projekata, oni zasigurno neće stati na njima. Tako su već krajem prošle godine donijeli odluku o izradi novog petogodišnjeg Strateškog plana razvoja Udruge, a u njemu se kao glavni ciljevi nalaze razvoj ponude cjeloživotnog obrazovanja, snažnije medijsko i izdavačko djelovanje, afirmacija Kozmološkog centra kao prostora za djelovanje, razvoj festivalskih akcija, kao i financijske održivosti Udruge te povećani društveni utjecaj u lokalnoj zajednici.

– Drugim riječima, planiramo pojačano djelovati u svim područjima u kojima smo i do sada bili aktivni, a posebno ćemo se potruditi koristiti resurse koje smo izgradili putem EU projekata, poput fizičkog prostora Kozmološkog centra i njegovih stalnih postava, a ovisno o raspoloživim resursima i pozornicu bivšeg ljetnog kina koja se nalazi ispred Kozmološkog centra. U ovoj godini Udruga planira nastaviti s realizacijom festivala – jubilarnim izdanjem 20. Culture Shock Festivala, 14. Večerima udaraljkaša u Križevcima i 13. Pinklecfestom, ali i pokretanjem kontinuiranih obrazovnih programa i tribina na temelju odličnog interesa i odaziva posjetitelja na slične aktivnosti projekta SPARK – najavljuje Nikola i dodaje da je u planu i izdavanje monografije o 20 godina djelovanja Udruge, kako bi se na jednom mjestu dokumentirala kronologija P.O.I.N.T.-ovog aktivizma od osnutka u rujnu 2004. godine do danas.

Foto: Privatna arhiva

Sve navedeno potvrđuje da Udruga svoj aktivizam zasniva na stručnom, javnom i kontinuiranom djelovanju članova, a posljednjih nekoliko godina suradnje s organizacijama civilnog društva su učinili još kohezivnijim smjestivši i sjedište Udruge, kao i još tri organizacije civilnog društva, u zgradu novoizgrađenog Kozmološkog centra u Križevcima, s križevačkom zvjezdarnicom.

– Odnedavno smo pokrenuli i četiri sekcije Udruge – informatičku, komunikacijsku, kreativnu i festivalsku, u koje su pozvani uključiti se zainteresirani građani svih dobnih skupina, kako bi zajedničkim snagama još ustrajnije dizali kvalitetu življenja i rada u Križevcima. Zahvaljujući institucionalnoj podršci Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za 2024. godinu, dobivenoj na natječaju, dobili smo mogućnost daljnjeg zapošljavanja i razvoja djelovanja Udruge i nakon završetka dvaju EU projekata, što će nam omogućiti i prijavu na nove EU pozive – zaključio je Ostojčić.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

*Ovaj sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti