Srijeda, 4. listopada 2023.

Velika Gospa u Močilama: Marija je slika i putokaz naših putovanja prema vječnosti

U procesiji, kao i na središnjem euharistijskom slavlju, prisustvovao je zaista velik broj vjernika.

- Advertisement -

Blagdan je Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U cijeloj Hrvatskoj danas se hodočasti u Marijina svetišta i prošteništa.

I u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u koprivničkim Močilama danas je svečano.

Središnje euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve, uz koncelebraciju više svećenika i domaćeg župnika mons. Leonarda Markača, predvodio je preč. mr. sc. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.

- Advertisement -

– Velika je Gospa, za nas kršćane i katolike zasigurno najveći Marijanski blagdan, kada slavimo Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo koje predstavlja zapravo uskrsnuće Marijino. Razmišljajući o tome, iščekujemo svoje vlastite uskrse, a to želimo postići slijedeći Marijinu vjeru. Nemoguće je nadati se proslavi koju je doživjela Blažena Djevica Marija u nebo ako nismo sami spremni živjeti njezinu vjeru, prepoznavati Božju volju u vlastitim životima. Crkva lijepo kaže da nam je Marija slika i putokaz naših putovanja prema vječnosti, zato se trudimo nasljedovati njezin primjer. Kao vjernici uvijek molimo Njezin zagovor, da nam pomogne da doista u svome životu ostvarimo ono što je Ona ovdje na zemlji ostvarila, a naravno po takvom životu onda i mi zadobimo nebesku proslavu – istaknuo je, među ostalim, kancelar Rak, obraćajući se župljanima i hodočasnicima.

Održana je i tradicionalna procesija od kapelice svetoga Jožefa na Varaždinskoj cesti, a u močilsku župu u zasebnim procesijama stigli su i vjernici iz koprivničke Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, Rasinje, Koprivničkog Ivanca i Reke.

U procesiji, kao i na središnjem euharistijskom slavlju, prisustvovao je zaista velik broj vjernika.

Među njima, bili su i gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradski vijećnici Ernest Forjan i Saša Cestar, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić, poznati nogometaši i rukometašice i mnogi drugi.

Lijepo vrijeme i lagani povjetarac učinili su ovo slavlje još ljepšim i ugodnijim.

- Advertisement -

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti