Nedjelja, 1. listopada 2023.

Grad Đurđevac: Manje plaće zaposlenicima, pomoć poduzetnicima, roditelji neće plaćati vrtić…

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

- Advertisement -

Grad Đurđevac među prvima se u Hrvatskoj odlučio na konkretne mjere štednje kako bi u krizi nastaloj zbog koronavirusa mogli što više pomoći i olakšati svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima.

Gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako se smanjuje osnovica za obračun plaća za 10 posto u Gradskoj upravi i svim ustanovama i komunalnim tvrtkama gdje je osnivač Grad Đurđevac. Na taj način u proračunu će se uštedjeti po 200.000 kuna mjesečno pa će za pomoć građanima i gospodarstvu ostati 600.000 kuna.

– Nakon analize, pred nama je jedna odgovornost upravljanja cijelim sustavom jer Grad ima svoje ustanove i gradske tvrtke. Donesena je odluka da se za sve zaposlenike koji ne rade, a ne rade zbog nastale situacije i obustave rada, primjerice vrtić koji radi samo dežurstvo za roditelje, osigura 70 posto plaće naredna tri mjeseca. Svi oni koji rade u sustavu, u Gradu, njima će se osnovica smanjiti za 10 posto. Rad u tvrtkama i u Gradu organiziran je u grupama, sve što se može raditi od kuće radi se od kuće. Postoje ljudi u sustavu koji rade bitne stvari za Grad, koji rade projekte za Grad, i njima će se smanjiti osnovica. Europski projekti nisu ugroženi, idu svojim tijekom, radit će se ono što je nužno kako se ne bi stvorile dodatne štete i problemi. Moramo na vrijeme krenuti s ovakvim mjerama, pokazati da smo odgovorni. Većina mjera koje donosi država idu na teret jedinica lokalne samouprave i zato mi moramo biti odgovorni u poslovanju kako bi osigurali normalan rad i realizaciju – rekao je gradonačelnik Janči.

- Advertisement -

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

– Obrtnike, mikro i male poduzetnike na tri mjeseca ćemo osloboditi plaćanja komunalne naknade, a ugostitelje koji su morali zatvoriti svoje lokale oslobodit ćemo i poreza na potrošnju i korištenja javne površine na tri mjeseca. Sve fizičke osobe, građani koji su direktno pogođeni ovom situacijom na način da su dobili otkaz, da im je smanjena plaća ili su na minimalcu, također će se na tri mjeseca osloboditi plaćanja komunalne naknade, kao i odvoza otpada i potrošnje vode – rekao je gradonačelnik.

Napomeno je kako će se zahtjevi za ove mjere izraditi i objaviti na službenim stranicama Grada nakon održane hitne sjednice Gradskog vijeća.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković rekao je kako Vlada po uzoru na europske zemlje treba pod hitno razmisliti o naplati PDV-a po realizaciji i davanja pomoći poduzetnicima upravo preko PDV-a.

– Takav potez odradile su sve zemlje EU-a. Zbog solidarnosti smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva treba preusmjeriti onima koji su pogođeni situacijom. Prvi smo Grad koji je krenuo od sebe. Grad se odriče svojih prihoda, a dio prihoda mu se očekivano neće puniti radi mjera središnje države i zato smo reagirali na vrijeme – kazao je Lacković.

- Advertisement -
Željko Lacković
Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća // Foto: Luka Krušec

Podsjetimo, Lacković je 2014. godine, u vrijeme kada je bio đurđevački gradonačelnik, smanjio osnovicu plaća za 21 posto.

– Primanja u javnom sektoru moraju pratiti stanje u gospodarstvu – poručio je Lacković

Nadalje, u Gradu Đurđevcu će od 16. ožujka do prestanka mjera Vlade vezanih za koronavirus roditelji biti oslobođeni plaćanja usluga dječjeg vrtića sukladno broju dana izostanka djeteta iz vrtića.

– Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca ne provedu u vrtiću. Osim toga, roditelji se oslobađaju plaćanja usluga školske prehrane i produženog boravka sukladno broju dana izostanaka učenika iz škole. Ako su roditelji već platili puni iznos navedenih usluga za ožujak, razlika koju su platili za one dane kada djeca nisu bila u školi ili vrtiću prenijet će se na budući period kad opet krene nastava u školi i programi u vrtiću – rekao je gradonačelnik Janči.

Ove mjere Grad Đurđevac donio je radi dodatne pomoći građanima u prevladavanju poteškoća izazvanih aktualnom epidemiološkom situacijom.

Za djecu koju roditelji nemaju gdje zbrinuti, vrtić i škola i dalje organiziraju dežurstva, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa, a kada je riječ o upisima u novu vrtićku i školsku godinu roditelji će o svemu biti pravovremeno obaviješteni putem službenih stranica Grada Đurđevca, Podravskog radija i drugih medija.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti