Petak, 29. rujna 2023.

Građani peticijom traže povećanje dječjeg doplatka za minimalno 50 eura

Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka, unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni, ističu u Građanskoj inicijativi ZA djecu

- Advertisement -

Građanska inicijativa ZA djecu pokrenula je peticiju kojom zahtijeva povećanje dječjeg doplatka za minimalno 50 eura za svako dijete ili pak kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete, bez obzira na primanja u obitelji.

“Smatramo da rastom cijena i uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 19 do 38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega”, tvrde, uz napomenu kako Hrvatska kao članica Europske unije zaostaje po pitanju dječjeg doplatka.

“Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima. Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 149 do 299 kuna, ili po novome 19,40 do 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka, unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni”, ističu u Građanskoj inicijativi ZA djecu u zahtjevu za povećanje dječjeg doplatka.

- Advertisement -

Peticiju je dosad potpisalo gotovo 30.000 ljudi, a nalazi se OVDJE ako je i vi želite potpisati.

Što se tiče nekih drugih europskih zemalja koje također imaju univerzalni dječji doplatak, Njemačka od 1. siječnja daje 250 eura za svako dijete, Irska isplaćuje 140 eura mjesečno svakom djetetu, mali Šveđani primaju 123 eura mjesečno, a u Austriji sva djeca do 3 godine primaju 114 eura doplatka, djeca do 9 godina 121 euro, a starija od 10 do 18 godina 141 euro.
U Nizozemskoj ovisno o dobi djece doplatak iznosi 223 eura za djecu do 5 godina, a najveći je od 319 eura, za djecu u dobi od 12 do 17 godina, prenosi Index.
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti