Subota, 20. travnja 2024.

Gradonačelnik Tomašević vaterpolistima dodijelio Medalju Grada Zagreba, Vlada im odobrila 248.750 eura za svjetsko zlato

Mnogi smatraju da je Hrvatska vaterpolska reprezentacija zaslužila organizirani veliki doček na središnjem Trgu bana Jelačića, no to se nije dogodilo. Tko je zakazao?

- Oglas -

Puno se bure u javnom prostoru podiglo nakon što su u Hrvatsku sletjeli naši zlatni vaterpolisti, ali im je priređen samo mali doček u zagrebačkoj zračnoj luci, kojeg je organizirao Hrvatski olimpijski odbor.

Mnogi smatraju da je Hrvatska vaterpolska reprezentacija zaslužila organizirani veliki doček na središnjem Trgu bana Jelačića, no to se nije dogodilo. Tko je zakazao?

Jutarnji list piše: “Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo turizma i sporta su odradili svoju ulogu, maksimalno što oni u ovakvim situacijama mogu… Grad Zagreb je bio na vrijeme kontaktiran, poslani su upiti. Odgovora nije bilo. Ništa, nikakav. Ne da nisu javili da ne žele ili neće, nego se nisu čak ni javili. Za prijašnjih vlasti u ovom gradu, ovakva se blamaža nije mogla dogoditi. Prijašnje su vlasti, ne samo pokojni gradonačelnik, nego svi od 1990. i njihovi ljudi, sami stupali u akciju”.

- Oglas -

U čast hrvatskim vaterpolistima i povratku kući svjetskih prvaka na zagrebačkim fontanama u nedjelju navečer projicirala se hrvatska zastava.

Podsjetimo, izbornik vaterpolista, koji su u mjesec dana osvojili europsko srebro u Zagrebu (i Dubrovniku) i svjetsko zlato u katarskoj Dohi, po dolasku u Hrvatsku nije poštedio one koji im nisu priredili ljepši doček.

– To nisu pitanja za mene. Meni je drago da ste vi tu koji to volite. Mogao bih puno toga reći ali neću. To vam je refleksija svega. Imate ljude koji su u školi bili oslobođeni od tjelesnog odgoja, a obnašaju važne funkcije… Što da vam pričam o tome – rekao je Ivica Tucak.

Dijelu vaterpolske reprezentacije doček će prirediti u ponedjeljak u Splitu i Dubrovniku, izborniku Ivici Tucku i njegovom pomoćniku Juri Marelji te predstavniku Hrvatskog vaterpolskog saveza Perice Bukića u utorak na Poljani u Šibeniku, a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo) primio je danas, u ponedjeljak, u palači Dverce članove hrvatske vaterpolo reprezentacije.

- Oglas -

“Čestitam igračima, izborniku i stručnom stožeru na povijesnom uspjehu i trećem po redu naslovu svjetskih prvaka, koji je osvojen samo mjesec dana nakon osvajanja titule europskih doprvaka”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević i dodao:

“Tim povodom izborniku Ivici Tucku te kapetanu Ivanu Krapiću, u ime svih članova hrvatske vaterpolske reprezentacije i Hrvatskog vaterpolskog saveza, dodijelio sam Medalju Grada Zagreba za osvajanje zlatne medalje na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu 2024. u Kataru, kao i za izniman doprinos hrvatskome sportu”.

Hrvatski vaterpolisti
Hrvatski vaterpolisti // Foto: HVS

U povodu osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi i srebrne medalje na Europskom prvenstvu čiji je Hrvatska bila domaćin predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac primili su također danas, u ponedjeljak, u Banskim dvorima, hrvatske vaterpoliste i izaslanstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je tom prigodom kako mu je izuzetno zadovoljstvo uime svih članica i članova Vlade, uime cijele Hrvatske i svih ljubitelja sporta, od srca čestitati i zahvaliti na hrvatskim vaterpolistima na osvojenoj zlatnoj i srebrnoj medalji.

“U ovoj olimpijskoj godini krenuti sa srebrom i sa zlatom mogu samo vrhunski sportaši, vrhunski vaterpolisti, sjajan izbornik, sjajni treneri, uz potporu naših velikana Milivoja Bebića, Ratka Rudića i Perice Bukića”, poručio je premijer, naglasivši da je vaterpolo najtrofejniji hrvatski momčadski sport.

Kazao je da je vaterpolo prekrasan sport, a ovaj uspjeh reprezentacije sigurno je poticaj mladima da shvate koliko sport znači za vrijednosti, timski rad, prijateljstva, solidarnost i zdrav život.

“Siguran sam da ste uzor brojnim mladićima i djevojkama koji će zahvaljujući ovoj seriji vaših uspjeha odlučiti baviti se sportom, a mnogi od njih i vaterpolom”, istaknuo je.

Premijer je kazao i kako je nakon ovih uspjeha Hrvatska favorit i za olimpijsko odličje na igrama u Parizu, poželjevši im puno uspjeha na tom spektakularnom sportskom događaju koji pripremaju Francuzi.

“Sada, 2024. u Parizu, u ovakvoj formi i s ovakvim ugledom hrvatski momčadski sport kroz hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju može učiniti još jedan velebni uspjeh i vaterpola i sporta i Hrvatske”, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Hrvatska u godinu i pol bila domaćin čak dvaju europskih vaterpolskih prvenstava, prvo u Splitu, a onda i u Dubrovniku i u Zagrebu, što se nikada nije dogodilo, te najavio je da će Vlada nastaviti i dalje i više ulagati u vaterpolo, ali i u druge momčadske sportove.

Hrvatski vaterpolisti na prijamu u Vladi RH
Hrvatski vaterpolisti na prijamu u Vladi RH // Foto: Vlada RH

Ministrica Nikolina Brnjac tom je prigodom naglasila da su hrvatski vaterpolisti omogućili Hrvatskoj da u proteklih nekoliko mjeseci živi vaterpolski san.

“Napravili ste odličan rezultat i na ponos ste svima nama”, poručila je čestitavši izborniku Ivici Tucku kojem je ovo 16. medalja osvojena s reprezentacijom.

Posebno je veseli, dodala je, što će ovakvi uspjesi privući velik broj djece i mladih u vaterpolo, ali i sport općenito.

Kapetan vaterpolske reprezentacije Ivan Krapić i izbornik Ivica Tucak zahvalili su hrvatskoj Vladi na svemu što čini za taj sport, a posebno na pomoći u organiziranju Europskog prvenstva koje je nedavno održano u Dubrovniku i Zagrebu, i onoga održanog u Splitu prije dvije godine.

“Hrvatski sport je pokazao mnogo puta da je jedan od najboljih ambasadora hrvatske države”, poručio je izbornik Tucak.

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin, zahvalivši na današnjem prijemu i podršci, istaknuo je da su premijer Plenković i cijela Vlada više puta pokazali koliko poštuju i cijene uspjeh sporta, vaterpolske reprezentacije i svih u savezu.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša istaknuo je da se radi o nezabilježenom događaju u svijetu sporta u kojem je jedna reprezentacija u 45 dana postala doprvak Europe i prvak svijeta.

“Jedino zajedničkim djelovanjem možemo doći do ovakvih rezultata i vjerujem da ćemo i nakon Pariza biti tu”, poručio je Mateša, zahvalivši premijeru Plenkoviću i hrvatskoj Vladi na snažnijoj podršci ekipnim sportovima u nastojanju da ih se podigne na nivo koji priliči hrvatskom sportu.

Vaterpolistima državne nagrade za vrhunska sportska postignuća

Uoči susreta s vaterpolistima, Vlada je jutros održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku o dodjeli državne nagrade za vrhunska sportska postignuća za osvojenu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Odluku je na današnjoj svečanosti predsjedniku saveza Drnasinu uručila ministrica Nikolina Brnjac.

Propisani iznos za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu za sportaše i izbornika iznosi po 14.350 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 19.150 eura. Ukupni iznos za cijelu vaterpolsku reprezentaciju iznosi 248.750 eura.

Propisani iznos za srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za sportaše i izbornika iznosi po 4800 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 4800 eura. Ukupni iznos za cijelu vaterpolsku reprezentaciju iznosi 81.600 eura, priopćili su iz Vlade.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti