Petak, 19. srpnja 2024.

Grickalice i slatkiši mogu izazvati ovisnost kao i alkohol i cigarete

Čini se da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola

- Oglas -

Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde znanstvenici iz Brazila, Španjolske i Sjedinjenih Država.

Govoriti o prerađenoj brzoj hrani kao “supstanci koja izaziva ovisnost” moglo bi biti potrebno za rješavanje problema povezanih sa zdravljem, prema nalazima koje je objavio British Medical Journal (BMJ).

Potreba za time vjerojatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu.

- Oglas -

Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima, ili onima koji se prejedaju.

Znanstvenici su opisali razinu utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premladi za kupnju cigareta, kao “neviđenu”. Sugeriraju da bi ona mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Čini se da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola.

Čini se da industrijski proizvedena hrana s “visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata, ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica” izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS).

Istraživanje objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, dok je druga studija Sveučilišta Harvard pokazala da su žene sklonije ovisnosti o grickalicama nego muškarci.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti