Petak, 12. srpnja 2024.

Hrvatska ove godine dobila 414 novih majstora, evo koje je zanimanje najzastupljenije

Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrazovanja u obrtništvu kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju, istaknuo je redsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil

- Oglas -

U 2024. su provedena dva roka majstorskih ispita na koja se ukupno prijavilo 557 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite.

Uspješno je ispit položilo 414 kandidata i kandidatkinja. Najviše je položenih ispita za zvanje elektroinstalater (71), zatim slijede frizeri (44), automehaničari (38) i kuhari (24).

Od početka provedbe majstorskih ispita, do sada ih je najviše položeno u zvanjima frizer (6033), kuhar (2046) i automehaničar (1896), priopćili su iz Hrvatske obrtničke komore.

- Oglas -

“Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrazovanja u obrtništvu kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju. Također, potvrda su i simbol društvenog angažmana obrtnica i obrtnika s obzirom na to da osobe s majstorskim ispitom mogu uzimati naučnike na naukovanje i time obrazovati mlade naraštaje koji će nastaviti rad u obrtničkim zanimanjima i tako osigurati svjetlu budućnost hrvatskog obrtništva te napredak našeg gospodarstva i društva. Bez obzira na pozitivne trendove rasta obrtništva i odabira obrtničkih zanimanja potražnja je još uvijek značajno veća od ponude – majstori već dugo nisu bili ovako traženi, cijenjeni i plaćeni. Zato pozivam mlade i one malo starije – odaberite obrtništvo i postanite majstor, udarite na svoj rad pečat kvalitete, kod vrijednih i vještih uspjeh neće izostati”, naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Više o polaganju majstorskog ispita možete pročitati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti