Četvrtak, 23. svibnja 2024.

I Đurđevac na karti hrvatskih gradova koji će hodati za one koji ne mogu, oboljele od multiple skleroze

Za priključivanje ovoj plemenitoj akciji nije potrebna posebna priprema ni oprema, nego želja da se sa što više koraka obilježi Svjetski dan multiple skleroze

- Oglas -

Na inicijativu Planinarskog društva Borik Đurđevac, a u suorganizaciji Turističke zajednice grada Đurđevca, tvrtke Stari grad i MS tima Hrvatska, Grad Đurđevac se ove godine priključio velikoj, jubilarnoj 10. hrvatskoj akciji MS-walk “Svaki korak se broji” – hodajte za oboljele od multiple skleroze.

S ciljem senzibiliziranja javnosti o “bolesti s tisuću lica” koja se zdravim osobama na prvi pogled čini neprimjetnom, organizatori pozivaju sve u srijedu, 29. svibnja, da od 17 sati od utvrde Stari grad te trim stazom Park-šume Borik hodaju s njima u znak podrške oboljelima. Za priključivanje ovoj plemenitoj akciji nije potrebna posebna priprema ni oprema, nego želja da se sa što više koraka obilježi Svjetski dan multiple skleroze, priopćili su iz đurđevačke gradske uprave.

Multipla skleroza kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava od koje u Hrvatskoj boluje oko 7000 osoba. Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 18. i 50. godine života te je dvostruko češća među ženama. Ova autoimuna bolest može se manifestirati simptomima koji u posve zdravih osoba ne upućuju ni na kakvu bolest, poput umora, zamagljenog vida, trnaca, vrtoglavice i slično. Upravo stoga nerijetko je prepoznata tek u uznapredovalom stadiju. Uzrok nastanka multiple skleroze nije poznat, dok je tijek bolesti nepredvidiv. Oboljeli nerijetko imaju poteškoća s kretanjem, a bolest u kratkom roku može dovesti i do invaliditeta.

- Oglas -

– Treba podsjetiti kako hodanje, općenito, predstavlja iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti. Dokazano je kako redovito hodanje smanjuje rizične čimbenike i donosi cijeli niz dobrobiti cjelokupnom zdravlju “hodača”, što je svakako poticaj svima koji to mogu da svakodnevno hodaju, a 29. svibnja svoje korake posvete onima koji svakodnevno žive s ovom nevidljivom bolesti – poručuju organizatori.

Možete izmjeriti svoje korake te snimku ili fotografiju, zajedno s brojem koraka, poslati na broj mobitela 098/907-00-50, članice Planinarskog društva Borik Marte Horvat, koja će o broju “đurđevačkih koraka” obavijestiti MS tim Hrvatska.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti