6.1 C
Zagreb
Subota, 27. veljače 2021.

I župan Darko Koren cijepio se ‘preko reda’ jer ‘jedna osoba nije došla na cijepljenje’

Put do pakla je popločen dobrim namjerama, a tako je i kod nas. Rekao sam i prije da ću se cijepiti, no ne pred medijima, učinio sam to kao svoj doprinos, ponukan drugim javnim osobama – istaknuo je župan Koren

Preporučujemo

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić u ponedjeljak se na konferenciji za medije ukratko osvrnuo na trenutačnu epidemiološku situaciju u Koprivničko-križevačkoj županiji te podsjetio javnost kako su od danas na snazi nove mjere koje će trajati do 28. veljače koje Stožer može regulirati sukladno epidemiološkoj situaciji na području županije, piše Glas Podravine.

– Od danas svi učenici na području naše županije idu na kontaktnu nastavu. Trenutačno je osam učenika zaraženo koronavirusom i njih 50 je u samoizolaciji, kao i jedan nastavnik te četiri osobe nenastavnog osoblja. Nadamo se da će se tako dobra situacija u školama i nastaviti kako bi se ovaj model kontaktne nastave nastavio i dalje – kazao je Ljubić, apelirajući još jednom na građane da se i dalje ponašaju odgovorno.

Pored navedenog, najavio je da će se prilikom procjepljivanja opće populacije u Križevcima i on cijepiti, i to AstraZenecinim cjepivom.

O epidemiološkoj situaciji u županiji govorila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla. Istaknula je kako se u susjednim zemljama situacija s koronavirusom brzo mijenja pa tako i kod nas.

– U županiji želimo u što kraćem vremenu provesti cijepljenje najugroženijih skupina, a procjepljivanje se nastavlja u skladu sa svim protokolima koje propisuje Ministarstvo zdravstva. U županiji je ukupno cijepljeno oko 2050 osoba, a 1385 osoba se procjepljuju s drugom dozom. Kašnjenje s cijepljenjem postoji zato što su doze koje su bile namijenjene za nas, otišle na potresom pogođena područja. Sada je stiglo Modernino i AstraZenecino cjepivo – kazala je D. Vadla, dodavši da je uspješno organiziran prvi punkt cijepljenja opće populacije koji se održao u Koprivnici 6. veljače te najavila kako se 20. veljače planira procijepiti s 400 doza ostatak ugroženih skupina i to na punktu u Križevcima.

Prilikom govora o cijepljenju opće populacije D. Vadla je kazala kako se i župan Darko Koren cijepio protiv koronavirusa, Pfizerovim cjepivom, i to tijekom akcije cijepljenja opće populacije u Koprivnici.

– Na punktu u Koprivnici ja sam osobno pozvala župana koji je bio tamo da se cijepi i to zato što smo imali cjepivo koje je bilo namijenjeno za neku drugu osobu koja nije došla na cijepljenje – kazala je D. Vadla dodavši da će se uvijek događati da dio osoba koje su pozvane iz različitih razloga ne dođu na cijepljenje pa će se onda cijepiti netko tko se tamo zatekne, a nije bio na listi. Isto tako, kazala je da se cjepivo treba odmah potrošiti jer nam je svaka doza dragocjena.

– Nažalost, ne možemo sve cijepiti, ali nastojimo procijepiti one dobne skupine koje su nam prioritetne. Proces će potrajati. Prioritetne skupine će se cijepiti i u rujnu, jer uvijek dolaze novi zaposlenici ili korisnici domova. U medicini nije sve matematika, nego se mora sve odraditi u datom trenutku. Naša politika je da sve raspoložive doze potrošimo, i to smatramo da smo učinili u našoj županiji – zaključila je D. Vadla.

Župan Koren je i sam potvrdio da se cijepio kazavši da nije nimalo dvojio te je svojim cijepljenjem dao doprinos društvu i svima poručio isto ako se nađu u istoj situaciji.

– Prihvatio sam poziv da se cijepim prilikom cijepljenja opće populacije. Nažalost, sva histerija ovih dana koja je nastala zbog nekih drugih primjera to obezvrjeđuje, no put do pakla je popločen dobrim namjerama, a tako je i kod nas. Rekao sam i prije da ću se cijepiti, no ne pred medijima, učinio sam to kao svoj doprinos, ponukan drugim javnim osobama – istaknuo je župan Koren.

Na stanje na Covid odjelu te na organizaciju rada koprivničke bolnice Tomislav Bardek osvrnuo se ravnatelj Mato Devčić, kazavši kako je trenutno 29 pozitivnih pacijenata, a među njima je i troje na respiratoru.

– Procijepljeno je više od 60 posto zaposlenika i akcija ‘Misli na sebe – cijepi se’ dala je pozitivne rezultate. Zdravstvene usluge u bolnici se redovito obavljaju, vraća se u punu funkciju fizikalna medicina te je rekonstruiran i bazen – kazao je Devčić, poručivši svima da se ne smijemo opustiti jer su na snazi najsnažnije mjere i moramo biti oprezni i nastojati spriječiti nastanak trećeg vala koji je već probio u Europu.

Najnovije objave