Nedjelja, 2. listopada 2022.

I župan Koren čestitao književniku Marku Greguru na osvajanju nagrade Fric za roman Vošicki

Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio mnoga priznanja, istaknuo je Koren

Preporučujemo

Koprivničko-križevački župan Darko Koren održao svečani prijem za književnika Marka Gregura, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade ‘Fric’ koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze u Hrvatskoj.

Prestižna nagrada je hvaljenom koprivničkom autoru dodijeljena za roman ‘Vošicki’, romansiranu biografiju knjižara, tiskara i nakladnika Vinka Vošickog koji je djelujući u Koprivnici od 1909. ostavio duboki trag u hrvatskoj kulturi.

Župan Koren čestitao je na vrijednoj nagradi i sjajnom romanu koji je osvojio i publiku i književnu kritiku zahvalivši Greguru što svojim književnim djelima obogaćuje kulturnu scenu ne samo Koprivničko-križevačke županije, već ljepotu pisane riječi promiče i na nacionalnoj pozornici za što je u svojoj spisateljskoj karijeri i nagrađen brojnim nagradama.

– Izuzetno nam je drago što u našoj sredini imamo tako mladog i darovitog književnika koji je do sada dobio brojna priznanja i čiji književni značaj doseže daleko izvan granica naše županije. Biti prepoznat zbog kvalitete rada, ali i doprinosa hrvatskoj književnosti zaista je velik uspjeh na koji smo ponosni, posebno imajući u vidu da su djela podjednako osvojila i publiku i književnu kritiku. Vjerujem kako će i roman ‘Vošicki’ pročitati mnogi te se tako bolje upoznati sa životom, ali i tragičnom sudbinom čovjeka koji je živio među nama. Zahvaljujući ovom romanu ponovno će oživjeti sjećanje na nepravedno zaboravljenog Vošickog i na tome iskreno čestitam – istaknuo je župan te poželio mnogo uspjeha u daljnjem kreativnom radu.

Gregur je zahvalio na prijemu te pobliže pojasnio okolnosti u kojima je pisao roman te kreativne procese kroz koje autori prolaze kad stvaraju djela.

Kako je istaknuo, ideja o pisanju romana o Vinku Vošickom pojavila se tijekom posjete koprivničkom muzeju nakon čega je krenulo prikupljanje opsežne građe koja je otkrila brojne zanimljivosti o životu Koprivnice s početka 20. stoljeća pa se tako roman Vošicki, osim u kontekstu društvene i političke zbilje ondašnjeg vremena, može promatrati i kao literarizirana monografija Koprivnice, leksikon imena i galerija karaktera s ovog prostora.

– Uvijek je dobro i lijepo biti priznat u svojem kraju i važno mi je da naši sugrađani koji kupuju i posuđuju tu knjigu to i prepoznaju. Jednako tako i ovaj prijem u Županijskoj upravi mi znači vrlo mnogo, hvala na potpori koju je knjiga dobila, nadam se da ćemo i budućnosti dobro surađivati na zadovoljstvo svih – kazao je Gregur.

Čestitkama autoru su se priključili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Marko Gregur do sada je objavio zbirku poezije ‘Lirska grafomanija’ (2011.), zbirku priča ‘Peglica u prosincu’ (2012.), zbirku priča ‘Divan dan za Drinkopoly’ (2014.), roman ‘Kak je zgorel presvetli Trombetasicz’ (2017.) koji je uvršten među 12 finalista nagrade ‘Fric’ i dobio nagradu ‘Katarina Patačić’ za najbolju knjigu na kajkavskom dijalektu te roman „Mogla bi se zvati Leda“ (2018.).

Uz nagradu ‘Fric’ dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju nagrada ‘Ivan vitez Trnski’, prva nagrada za prozu ‘Ulaznica’ (2012.) te nagrada ‘Prozak’ za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina.

Uvršten je i u antologiju mladih hrvatskih prozaika ‘Bez vrata, bez kucanja’ (Sandorf, 2012.), a od početka 2021. godine tajnik je Društva hrvatskih književnika.

- Advertisement -

Najnovije objave