Četvrtak, 16. rujna 2021.

Istraživanje pokazalo: nitko tko se zarazio nakon cijepljenja nije umro od koronavirusa

Umrla nije ni jedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg

Preporučujemo

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju kako u Hrvatskoj niti jedna osoba koja je cijepljena nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama cijepljenim do 10. svibnja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri tjedna kasnije, odnosno 1. lipnja. Od svih cijepljenih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8423, što je nešto manje od jedan posto ukupno cijepljenih. Nakon potpunog cijepljenja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1146 osoba.

Od osoba koje su cijepljene dvjema dozama njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli unatoč cjepivu, a među cijepljenima jednom dozom u bolnici je završilo njih oko 9 posto, piše Jutarnji list.

Umrla nije ni jedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg.

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Miroslav Venus, objašnjava da je očekivano da će se manji dio cijepljenih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim cjepivima, no ključno je da cjepivo štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

– Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da cjepivo nije dovoljno istraženo. Da je covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebalo cjepivo, ja se prvi ne bih cijepio da je to bila razina ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest – rekao je Venus te dodao da koliko zna, nije bilo ni teško oboljelih osoba koje su cijepljene s dvije doze.

Venus ističe da kad se netko i razboli unatoč tome što je primio obje doze, uglavnom je riječ o osobama koje inače moraju u bolnicu jer imaju neke pridružene bolesti te napominje da nikad nitko nije rekao da cjepivo štiti 100 posto u smislu da nitko neće imati pozitivan test na covid.

– Manji dio cijepljenih će se razboljeti, a iznimno mali će završiti u bolnici. Također, upravo te brojke su argument koji nam govori da se moramo cijepiti jer štite od fatalnih posljedica. Važno istaknuti da svi trebaju dvije doze, jer prema zadnjim podacima iz Britanije, dvije doze štite i od delta soja u 88 posto slučajeva – rekao je.

Iz HZJZ-a napominju da su među oboljelima nakon cijepljenja, koji su završili u bolnici, i svi oni bolesnici koji se redovito liječe u dnevnim bolnicama (pacijenti na dijalizi, kemoterapijama i slično), a kod kojih je covid-pozitivan rezultat evidentiran slučajno, pri redovitom testiranju ili drugoj obradi. Riječ je bila o bolesnicima koji nisu imali nikakvih simptoma.

S obzirom na vrstu cjepiva, nakon primitka AstraZenece razboljelo se 1,4 posto cijepljenih, nakon Pfizera njih 1 posto, a nakon Moderne 0,8 posto onih koji su primili barem jednu dozu. Od oboljelih, bolničko je liječenje trebalo 11,3 posto oboljelih nakon cijepljenja AstraZenecom i Modernom te njih 9,3 posto cijepljenih Pfizerovim cjepivom.

Najnovije objave