6.9 C
Zagreb
Nedjelja, 18. travnja 2021.

Izvučene skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo u rukometu za žene 2022.

Hrvatska će još jednom igrati protiv Francuskinja

Preporučujemo

Prije par mjeseci hrvatske rukometašice apsolutno su oduševile i došle do bronce na Europskom prvenstvu u rukometu koje se održalo u Danskoj. Prilika za obraniti broncu, ali i pokušati doći do još boljeg plasmana bit će u prosincu iduće godine, kada je na rasporedu Europsko prvenstvo koje će se održati u Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji. Budući da broncom sa zadnjeg natjecanja Hrvatskoj nije direktno osigurano mjesto na idućem natjecanju, naša je reprezentacija bila dio ždrijeba kvalifikacija te je saznala svoje protivnike u tom ciklusu, prenosi portal HR Sport.

Hrvatska bila u drugoj jakosnoj skupini

Sjajni rezultati iz prosinca prošle godine osigurali su Hrvatskoj mjesto u drugoj jakosnoj skupini izvlačenja, a samim time je već obavljen odličan posao budući da je to garantiralo da ćemo izbjeći protivnice kao što su Njemačka, Rumunjska, Srbija, Mađarska i Poljska. Najteže potencijalne protivnice dolazile su iz prve jakosne skupine, a nju su činile rukometne sile: Francuska, Danska, Nizozemska, Rusija, Španjolska i Švedska. Treću jakosnu skupinu činile su reprezentacije Češke, Austrije, Bjelorusije, Švicarske, Slovačke i Islanda, a četvrta još nije kompletirana jer se traže posljednje tri zemlje sudionice. Tri reprezentacije koje su ranije izborili četvrtu jakosnu skupinu su Turska, Litva i Ukrajina.

Neugodna skupina za Hrvatsku

Hrvatska reprezentacija naposljetku je izvučena u jednu, možemo slobodno tako reći, neugodno skupinu. Ona se nalazi u skupini 4, a tu su još reprezentacije Francuske, Češke i Ukrajine. Naravno, očigledno je da će po procjenama koje ostavljaju sportske kladionice, Francuska biti veliki favorit za prvo mjesto, ali budući da dvije prvoplasirane ekipe idu na Europsko prvenstvo, potrebno je svladati Češku i Ukrajinu i koncentrirati se više na te utakmice. Podsjetimo da je baš na zadnjem Europskom prvenstvu Francuska bila ta koja je zaustavila Hrvatsku u polufinalu jednom uvjerljivom predstavom i pobjedom 30-19.

Puno vremena za pripreme

Vrijedi napomenuti da će izabranice Nenada Šoštarića, među kojima je na zadnjem okupljanju bilo čak šest igračica Podravke (Magdalena Ećimović, Korina Karlovčan, Nikolina Zadravec, Elena Popović, Dejana Milosavljević i Lea Franušić) imati dosta vremena da se pripreme za ove oglede jer prvo i drugo kolo kvalifikacija trebalo bi se odigrati tek u listopadu. Točnije, prvo kolo će Hrvatska igrati 6. ili 7. listopada, dok će drugo biti na rasporedu 9. ili 10. listopada. Ostale četiri utakmice trebale bi se odigrati u ožujku i travnju 2022. godine.

Šoštarić: “Jako teška skupina”

Svoju procjenu i viđenje skupine u kojoj se našla Hrvatska dao je i sam izbornik koji je skupinu okarakterizirao kao jako tešku. Neposredno nakon ždrijeba dao je izjavu za Sportnet.hr:

“Najteža i najgora skupina koju smo mogli dobiti. O Francuskoj ne treba trošiti riječi. Češka je za tri klase iz te treće jakosne skupine jača od svih i baš dođe nama. Igrale su jako dobro na Europskom prvenstvu u Danskoj i s jakim suparnicama gubile za pogodak ili dva. Imaju sjajne igračice, od Markete Jerabkove kao jednog od najboljih pucača na svijetu, Jane Knedlikove, Veronike Male, pa odličnih vratarki koje brane u Francuskoj. Ukrajina je nešto podmladila ekipu, ali tko zna kakav im je cilj, je li to početak stvaranja ekipe za Olimpijske igre u Parizu? Naš plan mora biti dvije pobjede s Ukrajinom, pa se potući s Češkom i Francuskom”.

Najnovije objave