Četvrtak, 6. listopada 2022.

Josip Pankarić i Ivon Fabijanec održali koncert u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Orgulje župne crkve u Močilama ove su godine temeljito obnovljene i kao takve prezentirane su okupljenoj publici

Preporučujemo

U subotu 13. kolovoza 2022., u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Koprivnica – Močile, održan je cjelovečernji koncert župnih glazbenika, prof. Josipa Pankarića – truba, te Ivona Fabijanca – orgulje, studenta Instituta za crkvenu glazbu.

Spoj ovih dvaju instrumenata brojne okupljene vinuo je u sfere transcedentnog. Orgulje župne crkve u Močilama ove su godine temeljito obnovljene i kao takve prezentirane okupljenoj publici.

Prof. Josip Pankarić voditelj je župnog zbora ”Marija” i orguljaš župne crkve u Močilama. Nastavnik je u OŠ ”Braće Radić” Koprivnica, te je voditelj puhačkog orkestra DVD-a Virje.

Koncert u močilskoj crkvi
Publika na koncertu u močilskoj crkvi

Ivon Fabijanec, mag. theol., student je Instituta za crkvenu glazbu, voditelj dječjeg župnog zbora ”Zvončići” i zbora mladih ”Eshaton”, te orguljaš župe Močile, voditelj župnog zbora župe Ludbreg i župnog zbora župe Legrad. Stipendist je grada Koprivnice.

– Veselimo se svakom održanom koncertu u našoj prekrasnoj crkvi. Trudimo se, osim duhovnog, održavati ovu povijesnu crkvu, zajedno sa svim pokretnim inventarom u koji spadaju i orgulje. One su djelo nepoznatog graditelja iz sredine 18. stoljeća. Takve su konstrukcije koja pogoduje izvođenju rane glazbe i glazbe baroka koju smo danas imali prilike slušati i uživati u istoj – istaknuo je mons. Leonard Markač, župnik i upravitelj svetišta.

Na programu su izvedena djela J. S. Bacha, J. Pachelbela, G. F. Haendla i drugih. Publika je oduševljeno pozdravila ovakve događaje.

Vjeruje se da umjetnicima u kreiranju lijepe glazbe potpomaže Duh koji i na taj način, preko glazbe djeluje u svakodnevici.

Tekst: Ljiljana Zagrajski

Foto: Jelena Grubić, Mateo Šulj

Ivon Fabijanec i Josip Pankarić
Ivon Fabijanec i Josip Pankarić
- Advertisement -

Najnovije objave