Četvrtak, 18. srpnja 2024.

JVP Đurđevac: upozoravaju se građani na oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada

Loženje vatre na otvorenom bez nadzora i loženje vatre u šumama i u blizini šuma vrlo je opasno zbog mogućnosti širenja vatre na druge površine

- Oglas -

S obzirom na povoljne vremenske prilike započeli su ljetni radovi na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vinogradima uz koje je vezano i spaljivanje korova i biljnog otpada.

Kako ne bi došlo do požara sa štetnim posljedicama prilikom spaljivanja korova i biljnog otpada te proširenja vatre na susjedne parcele ili šumske površine, iz Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac upozoravaju građane i  poljoprivrednike da je nakon čišćenja potrebno prikupljeni biljni materijal zbrinuti na siguran način jer je zbog visokih temperatura povećana mogućnost nastanka i širenja nekontroliranog plamena.

Loženje vatre na otvorenom bez nadzora i loženje vatre u šumama i u blizini šuma vrlo je opasno zbog mogućnosti širenja vatre na druge površine, a  najčešći uzroci su upravo nekontrolirana spaljivanja biljnih ostataka.

- Oglas -

“Biljne i šumske ostatke potrebno je zbrinuti kompostiranjem, zaoravanjem, odvozom na deponij smeća, a tek ako to nije moguće spaljivanjem na siguran način i uz stalan nadzor za vrijeme i poslije spaljivanja kako se vatra ne bi nekontrolirano proširila”, istaknuli su iz JVP-a Đurđevac.

Na otvorenome prostoru unutar trgovačkih društava i naseljima, kao i na udaljenosti manjoj od 200 metara od naselja, građevina, strnih i drugih žitarica te šuma, loženje otvorene vatre u većem obimu nije dozvoljeno.

Loženje otvorene vatre u svrhu spaljivanja može obavljati samo punoljetna osoba u vrijeme kada nema vjetra i kada su poduzete sve mjere sprječavanja širenja požara na okolinu.

“Ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, noću, za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice. Za nepridržavanje gore navedenih mjera propisane su visoke novčane kazne”, ističu iz đurđevačkog JVP-a.

Ako ste neposredni svjedoci nastanka požara ili nekontroliranog spaljivanja bez nadzora koji bi se mogao proširiti dužni ste javiti događaj na telefonski broj 193 i po mogućnosti pristupiti gašenju.

- Oglas -

Prema odluci o komunalnom redu na đurđevačkom je području zabranjeno spaljivanje komunalnog otpada, a prikupljeni komunalni otpad potrebno je zbrinuti odvozom na odlagalište otpada.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti