Srijeda, 24. travnja 2024.

Komunalac osvojio prestižnu nagradu ‘Zeleni leptir 2023’

Komunalac je u ovaj projekt ušao u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama te poslovnim subjektima na području Koprivnice

- Oglas -

Više od 50 projekata našlo se u utrci za prestižnu nagradu Zeleni leptir 2023., kojom je Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, odlučila nagraditi najbolje ekološke projekte u 2023. godini.

Četveročlani žiri koji su činili direktorica programa zaštite prirode u WWF Dunja Mazzocco Drvar, izvršna urednica Večernjeg lista Stela Lechpammer, naš proslavljeni alpinist, putopisac i redatelj Stipe Božić te voditelj projekta Rezolucija Zemlja Andrej Ribičić odabrali su 14 najboljih.

Ocjenjivali su se ekološki projekti u 2023. godini i to kroz sedam kategorija te u dvije kategorije prijavitelja, udruge odnosno pojedinci te poduzeća.

- Oglas -

Najbolji projekt poduzeća u kategoriji Održivi gradovi i održive zajednice osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom ‘Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka’.

Prestižnu nagradu na svečanom proglašenju dobitnika koje je održano 27. travnja u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici preuzela je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec sa svojim timom koji je radio na projektu.

Nataša Tetec i njezin tim
Foto: GKP Komunalac

Komunalac ovim projektom – sadnjom po principu permakulture promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode te je bilje tako samoodrživo, otporno i dugovječno.

Stalna briga prepoznata je i od strane svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria s kojom je Komunalac zasadio prvu ‘Šumu hrane‘ po principu permakulture. Ovakva održiva i inovativna sadnja te uključivanje zajednice u sami proces i rezultat sadnje daje doprinos ciljevima za održive gradove i zajednice.

Komunalac je u ovaj projekt ušao u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama te poslovnim subjektima na području Koprivnice.

- Oglas -

U 2023. godini odrađene su dvije sadnje po principu permakulture. Odrađene su sadnje na javnoj površini kod gradskih bazena Cerine u suradnji s Podravkom i WWF Adria te kod poslovnog prostora tvrtke Hartmann.

U sadnji su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića i osnovnih škola sa zaposlenicima tvrtki i Komunalca. Sadnja se odvijala uz kompost ‘Domko’ kojeg Komunalac proizvodi na kompostani Herešin. Na ovaj način zaokružuje se cijeli proces kruženja tvari u prirodi gdje se iz bioostataka proizvode visoko vrijedne tvari kojima se prihranjuju voćke.

Nagrada ‘Zeleni leptir 2023’ dodijeljena je po prvi puta za najbolje ekološke projekte u sklopu projekta Rezolucija Zemlja koji je u 2023. godini postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske. Dobio je međunarodno priznanje i osvojio medijski Oscar poznat pod nazivom INMA Global Media Awards u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku.

Dobitnici nagrade Zeleni leptir
Foto: GKP Komunalac

Konkretno, Rezolucija Zemlja proglašena je, prema mišljenju strogog međunarodnog žirija, najboljim projektom na svijetu u kategoriji najboljih društveno odgovornih projekata organiziranih od strane medija. U konkurenciji je bilo čak 775 projekata iz 239 prestižnih medijskih kuća iz 40 različitih zemalja.

FOTO Kod koprivničkih Cerina posađena šuma hrane

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti