Četvrtak, 29. rujna 2022.

Konferencija o budućnosti Europe: Europska unija nije učinkovita, potrebne su joj hitne reforme

Uslijed dramatičnih događaja koji se događaju u našem susjedstvu, svatko može vidjeti da Unija treba reformu, rekao je Guy Verhofstadt

Preporučujemo

Sve je veći pritisak da se Europska unija reformira pošto je ruska agresija na Ukrajinu pokazala nemoć Unije da odmah djeluje, rekao je u subotu Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

“Uslijed dramatičnih događaja koji se događaju u našem susjedstvu, svatko može vidjeti da Unija treba reformu. Ne možete živjeti u ovom novom svijetu s ovom novom agresijom ako nemate učinkovitu Europsku uniju koja može odmah donositi odluke i odmah djelovati”, rekao je Verhofstadt na konferenciji za medije.

Verhofstadt ispred Europskog parlamenta sudjeluje na plenarnoj skupštini Konferencije u Strasbourgu koja je započela u petak i na kojoj se raspravlja o preporukama nacionalnih i europskih panela građana te o doprinosu prikupljenom na višejezičnoj digitalnoj platformi.

“Sada se nalazimo na sredini Konferencije, imamo 170 preporuka i moramo ih pretvoriti u konkretne prijedloge”, poručio je Verhofstadt.

Kritizirao je odgovor EU-a na rat u Ukrajini, rekavši da ono što Unija zasad čini, poput slanja oružja, nije dovoljno.

“Nemamo energetsku uniju, a posljedica toga jest da je veoma teško imati zajednički stav, zajednički energetski put, a energija je ključna u sukobu. Mi nastavljamo kupovati rusku energiju, ugljen, plin, naftu i tako financiramo Putinovu ratnu mašinu”, rekao je Verhofstadt i dodao da je to konkretan primjer “zašto ovakva Unija nije prikladna za 21. stoljeće”.

Verhofstadt se osvrnuo na jednog građanina koji je primijetio da će sankcije naštetiti i Europljanima, a ne samo Rusima.

“Moramo biti svjesni toga da ako uvodimo sankcije, one će također imati utjecaj na nas, no imat će i utjecaj na Rusiju, a pozitivni utjecaj na Ukrajinu je mnogo veći. To je pitanje solidarnosti. Mi moramo biti u potpunosti solidarni s ukrajinskim građanima koji pate, a to znači da i mi moramo malo patiti”, poručio je belgijski političar.

Osvrnuo se i na prijedlog građana da se osnuju zajedničke oružane snage Europske unije kako bi EU bila vjerodostojan i snažan mirovni partner.

“Činjenica da se EU sada priprema sastaviti prvu intervencijsku postrojbu od 5000 vojnika je malen korak, no to je prvi korak u usporedbi s prošlošću, kada nije bilo ničega”, rekao je Verhofstadt.

Dodao je da iako Europa ulaže 250 milijardi eura u vojsku, što je četiri puta više od Rusije, ona nema stvarnu snagu.

- Advertisement -

Najnovije objave