Petak, 3. prosinca 2021.

Koprivnička Knjižnica obilježava 15 godina kontinuiranog pružanja usluga osobama s teškoćama čitanja

Vrhunac obilježavanja 15. obljetnice usluga za osobe s teškoćama čitanja bit će četvrti po redu stručni skupo koji koprivnička Knjižnica organizira svakih pet godina uz Dan grada Koprivnice

Preporučujemo

U četvrtak, 28. listopada Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica predstavila je program obilježavanja 15. obljetnice kontinuiranog pružanja svoje usluge za slijepe i slabovidne osobe i ostale osobe s teškoćama čitanja.

Ravnatelj Knjižnice Karlo Galinec iznio je osnovne značajke ove usluge i planove skorog stavljanja u fokus potreba naših starijih sugrađana za njima prilagođenim čitanjem, dok su dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina iz Knjižnice i Vesna Babić iz Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije evocirale sjećanja na početke implementacije usluge za slijepe i slabovidne u ponudu Knjižnice i značaj koje ima kroz sve protekle godine na ljude i našu sredinu.

O iskustvima članova Udruge slijepih u služenju zvučnim knjigama, prilagođenom računalnom tehnologijom i kulturno-obrazovnim programima u koprivničkoj Knjižnici govorila je i suradnica za programe u županijskoj Udruzi za slijepe Nina Šešić Mežnarić, posebno se osvrnuvši na djelovanje Čitateljskog kluba „Šišmiš“.

Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne pokrenuta je u Koprivnici 2006. godine zahvaljujući sredstvima Europske unije iz pretpristupnih fondova kao pionirski model ostalim knjižnicama u Hrvatskoj u podizanju kvalitete socijalnih usluga u lokalnim zajednicama. Temelj joj je suradnja koprivničke Knjižnice s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, koja je bila nositelj projekta. Tijekom proteklih godina Knjižnica je ovu specifičnu knjižničnu uslugu razvijala i širila ne samo među slijepim i slabovidnim osobama, nego i drugim potrebitim skupinama osoba s teškoćama čitanja. Prvenstveno su to djeca i mladi s disleksijom, intelektualnim teškoćama i socijalno deprivirana romska djeca.

Predstavljen je i posebno za ovu obljetnicu snimljen promotivni video „Knjižnice – prijateljska mjesta za čitanje“ (https://www.youtube.com/watch?v=p_pDioe0j2A)
te novonabavljena pomagala u Knjižnici koja u svakodnevnom životu pomaže osobama s teškoćama čitanja – reproduktor zvučnih knjiga u digitalnom obliku i povećalo, danas oba veličine mobitela za razliku od robusnih uređaja od prije 15 godina i početka usluge.

Vrhunac obilježavanja 15. obljetnice usluga za osobe s teškoćama čitanja bit će četvrti po redu stručni skupo koji koprivnička Knjižnica organizira svakih pet godina uz Dan grada Koprivnice. Ove će se godine u petak, 5. 11. online putem održati stručni skup nacionalnog karaktera s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u kontekstu pandemije bolesti covid-19 – izazovi, mogućnosti i perspektive.

S predstavljanja programa u koprivničkoj Knjižnici // Foto: Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’

U fokusu će biti knjižnične usluge kojima se nastoje riješiti problemi s kojima se suočavaju osobe s teškoćama čitanja u kontekstu trenutačne zdravstvene i društvene krize – prije svega u dostupnosti prilagođene građe za čitanje te asistivne tehnologije ili pomagala koja omogućuje pristup računalu kao i uređajima za potpomognutu komunikaciju.

Uz dva strana izlaganja iz SAD-a i Finske koje će održati predstavnice Međunarodnog saveza knjižničarskih udruga i ustanova (IFLA), devet izlaganja održat će domaći predavači i to iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske knjižnice za slijepe u Zagrebu, Hrvatskog knjižničarskog društva te knjižnica iz Koprivnice kao domaćina stručnog skupa te Karlovca, Knjižnica grada Zagreba, Bjelovara i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Shodno epidemiološkoj situaciji skup će se održati online, a pratit će ga brojni domaći i inozemni sudionici.

Suorganizatori ovog, kao i prethodnih stručnih skupova su dugogodišnji partneri koprivničke knjižnice – Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Hrvatska knjižnica za slijepe u Zagrebu i Komisija za knjižnične usluge osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Financijsku potporu svim navedenim aktivnosti koprivničke Knjižnice u obilježavanju visoke obljetnice omogućilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Najnovije objave